Linkovi

Most u Louisiani izgubio titulu najdužeg mosta na svijetu


The Pontchartrain Causeway is long, mostly straight, and low. Lake Pontchartrain, beneath is, is actually not a lake but a brackish estuary, connected to the Gulf of Mexico.
The Pontchartrain Causeway is long, mostly straight, and low. Lake Pontchartrain, beneath is, is actually not a lake but a brackish estuary, connected to the Gulf of Mexico.

Pontchartrain Causeway, koji je bio najduži most na svijetu, izgubio tu titulu nakon što je izgrađen jedan novi i duži most u Kini

Prije nekoliko godina, američka rent-a-car kompanija Avis počela je koristiti jedan zanimljiv promidžbeni slogan, koji kaže – Mi smo na drugom mjestu po broju iznajmljenih vozila, zato se mi više trudimo.

Građani južne Louisiane trebali bi se prisjetiti tog slogana, jer je prošlog mjeseca Pontchartrain Causeway, koji je bio najduži most na svijetu, izgubio tu titulu, nakon što je izgrađen jedan novi i duži most u Kini.

Causeway je, inače, duga cesta, koja najčešće stoji na zemljanim nanosima, i proteže se preko vode ili močvarnog područja. Dva luka koji čine Pontchartrain Causeway stoje na devet i pol tisuća betonskih nosača, a proteže se duž 24 kilometra, između sjeverne i južne obale jezera Pontchartrain, koje je inače drugo po veličini američko jezero sa slanom vodom, odmah iz Great Salt Lakea u saveznoj državi Utah.

Ovaj je most spojio udaljenu sjevernu obalu sa područjem grada New Orleansa. 2005 godine, za vrijeme uragana Katrina tek je neznatno oštećen, te je u to vrijeme korišten kao glavni opskrbni put za spasilačke ekipe, koje su bile stacionirane na sjevernoj obali, dok se grad polako obnavljao.

Sada je titulu najdužeg mosta na svijetu preoteo most Jiaozhou Bay, u kinskoj pokrajini Shandong, dug 26 kilometara. Njegova je izgradnja trajala pune četiri godine.

Budući da su Kinezi izgradili most sa samo jednim lukom, ugrađeno je samo pet tisuća stupova. Dakle, Pontchertrain se i dalje može ponositi činjenicom da je još uvijek na prvom mjestu po broju betonskih stupova u svojoj konstrukciji.

XS
SM
MD
LG