Linkovi

Obama podržava pravo na izgradnju džamije nedaleko od Nulte tačke...


Predsjednik Barack Obama govori na iftaru u Bijeloj kući u Washingtonu
Predsjednik Barack Obama govori na iftaru u Bijeloj kući u Washingtonu

Predsjednik Barack Obama je, govoreći u petak tokom tradicionalnog iftara u Bijeloj kući, podržao izgradnju Islamskog centra u blizini mjesta terorističkog napada na New York 11 septembra 2001. poznatog kao Nulta tačka. Njegova podrška nije umanjila kritike tog plana, ali je ojačala argumente da gradnju treba dozvoliti zbog američke tradicije religijskih sloboda.

Dan kasnije, predsjednik Obama je dodatno objasnio podršku iskazanu na večeri koju Bijela kuća tradicionalno organizira tokom Ramazana za predstavnike muslimanske zajednice u Americi i diplomate iz muslimanskih zemalja u Washingtonu. On je, naime, ponovio da podržava pravo muslimana da grade džamiju u blizini Nulte tačke, ali je rekao da ne želi komentirati koliko je pametno da se to uradi.

Zgrada u blizini Nulte tačke u New Yorku, umjesto koje bi se gradio Islamski centar sa džamijom
Zgrada u blizini Nulte tačke u New Yorku, umjesto koje bi se gradio Islamski centar sa džamijom

Predloženi islamski kulturni centar sa džamijom bi se gradio nekoliko blokova dalje od Nulte tačke. To je mjesto na kojem su stajali tornjevi Trgovačkog centra u New Yorku, koje su srušili islamski ekstremisti, pripadnici terorističke grupe al-Qaida kada su se otetim avionima obrušili na Tornjeve - blizance ubivši blizu tri hiljade ljudi.

U početku je predsjednik Obama ostao po strani u vezi sa izgradnjom tog centra. Iz Bijele kuće su govorili da je na lokalnim institucijama u New Yorku da o tome odluče.

Ali, u petak predsjednik je o tome konačno govorio u Bijeloj kući, gdje je bio domaćin iftara, večere za muslimane na kraju dnevnog posta tokom Ramazana:

"Kao gradjanin, i kao predsjednik, ja vjerujem da muslimani imaju ista prava da upražnjavaju svoju religiju, kao i bilo ko drugi u ovoj zemlji. I to uključuje i pravo na izgradnju mjesta za molitvu i kulturnog centra na privatnom vlasništvu , u suglasnosti sa lokalnim zakonima i propisima.“

Sa jednog od protestnih skupova protiv izgradnje islamskog centra u blizini mjesta terorističkih napada islamskih ekstremista u New Yorku
Sa jednog od protestnih skupova protiv izgradnje islamskog centra u blizini mjesta terorističkih napada islamskih ekstremista u New Yorku

Predsjednik Obama je rekao da razumije osjećanja podstaknuta planovima izgradnje džamije u blizini, kako je rekao, svetog zemljišta, ali je naglasio da al-Qaida ne predstavlja islam i da američku opredjeljenost ka religijskim slobodama ništa ne smije poremetiti.

Obamin komentar, medjutim, nije umanjio kritike protivnika.

Pamela Geller predvodi grupu pod nazivom "Zaustavite islamizaciju Amerike", i organizirala je proteste protiv projekta na Donjem Manhattan-u.

"On jednostavno odbacuje, tako bezdušno, osjećanja porodica žrtava 11. septembra i svih nas", kaže gospodja Geller.

Neki kritičari su podržali pravo na izgradnju centra, ali ih brine da ekstremisti to mogu proglasiti pobjedom radikalne struje Islama.

Nihad Awad iz Vijeća za Američko-Islamske odnose kaže da predsjednikov komentar služi suprostavljanju takvim argumentima:

"U stvari, ukoliko se centar ne izgradi, to je pobjeda terorista i to je pobjeda ekstremista koji ne smatraju da muslimani u Americi ne uživaju, ili ne bi trebali da uživaju, ista prava kao drugi Amerikanci."

O planu izgradnje Islamskog centra nije se toliko govorilo dok ga nisu kritikovale neke poznate ličnosti, poput bivšeg podpredsjedničkog kandidata Sarah-e Palin. Oni su iskazali svoja protivljenja nakon hapšenja naturalizioranog Amerikanca iz Pakistana koji je navodno pokušao podmetnuti bombu na Time Squeru u New Yorku. Prema istraživanju CNN, prije predsjednikovog govora 70 posto Amerikanaca se protive izgradnji džamije u blizini Nulte tačke.

XS
SM
MD
LG