Linkovi

Moskva: Uhapšene 94 osobe na demonstracijama zbog novinara Golunova


Policija hapsi učesnika skupa podrške ruskom novinaru Ivanu Golunovu, Moskva, 12. juni 2019.
Policija hapsi učesnika skupa podrške ruskom novinaru Ivanu Golunovu, Moskva, 12. juni 2019.

Najmanje 94 demonstranata uhapšeno je danas na protestima u Moskvi protiv policijskog zlostavljanja organizovanih poslije hapšenja ruskog istraživačkog novinara koji je kasnije oslobođen optužbi, javila je nevladina organizacija OVD-Info specijalizovana za praćenje hapšenja.

Današnji protest organizovan je dan pošto je policija odlučila da povuče optužbe protiv novinara Ivana Golunova, optuženog prošle nedjelje za trgovinu drogom.

Njegovo hapšenje izazvalo je veliko javno negodovanje, uključujući i tri najuglednija ruska lista, i policija je juče odustala od daljeg gonjenja zbog nedostatka dokaza.

Policija je tvrdila da su našli drogu u stanu Golunova. Slučaj je privukao veliku pažnju i u Rusiji i u inostranstvu uslijed zabrinutosti da je Golunov možda uhapšen zbog rada za nezavisni portal Meduza.

Novinar France Pressa vidio je kako policija desetine demonstranata ubacuje u policijska kola. Policija je bila prisutna u velikom broju na ulicama za vrijeme protesta.

Novinar agencije AP vidio je i kako hapse opozicionog vođu Alekseja Navaljnog.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG