Linkovi

Moskva saziva sastanak UN-a o ukrajinskoj djeci odvedenoj u Rusiju


Arhiv - Prazni kreveti u vrtiću u Hersonu
Arhiv - Prazni kreveti u vrtiću u Hersonu

Rusija planira da održi sastanak Savjeta bezbjednosti UN početkom aprila o, kako je rečeno, „pravoj situaciji” ukrajinske djece odvedene u Rusiju, što je pitanje koje je dospjelo u fokus nakon naloga MKS-a za hapšenje predsjednika Rusije Vladimira Putina zbog ratnih zločina i otmice djece.

Ruski ambasador u UN Vasilij Nebenzja rekao je da je Rusija planirala sastanak Savjeta mnogo prije nego što je MKS objavio nalog za hapšenje Putina u petak. Rusija u aprilu predsjedava Savjetom po principu rotacije.

Sud je saopštio da traži hapšenje Putina jer je on „navodno odgovoran za ratni zločin protivpravne deportacije i protivzakonito prebacivanje djece iz okupiranih područja Ukrajine u Rusku Federaciju”.

Objavu poternica za Putinom i Marijom Lvovom-Belovom, komesarkom za prava djeteta u Kancelariji predsjednika Ruske Federacije, Ukrajina je pozdravila kao prvi korak ka odgovornosti Rusije za zločine poslije njene invazije u februaru 2022

Moskva, koja nije jedna od 123 zemalja stranaka u sudu, odbacila je naloge za hapšenje, nazvavši tu akciju „pravno nevažećom” i „nečuvenom”.

Ovo saopštenje uslijedilo je nakon izvještaja Anketne komisije UN za Ukrajinu u kome se navodi da postoje dokazi o ilegalnom transferu stotina ukrajinske dece u Rusiju.

Komisija je saopštila da su i roditelji i djeca suočeni sa mnogim preprekama u uspostavljanju kontakta, pri čemu je teret prvenstveno padao na djecu, a mala djeca vjerovatno ne mogu da ostvare bilo kakav kontakt.

Zaključeno je da prisilne deportacije „krše međunarodno humanitarno pravo i predstavljaju ratni zločin”.

Ukrajinska vlada tvrdi da je 16.221 dijete odvedeno u Rusiju od početka rata.

Tužilac Međunarodnog krivičnog suda Karim Khan poručio je Rusiji da „vrati djecu u domovinu”.

Ruski ambasador u UN Nebenzja nazvao je pitanje djece „potpuno prenapumpanim” i rekao da Moskva želi da objasni na sjednici Savjeta bezbjednosti da su oni odvedeni u Rusiju „samo zato što smo željeli da ih poštedimo opasnosti koju mogu donijeti vojne aktivnosti”.

Nebenzju su pitali da li Rusija planira da vrati decu.

„Kada su uslovi bezbjedni, naravno. Zašto ne?" odgovorio je ruski diplomata.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG