Linkovi

Moskva protjeruje "više od 20" njemačkih diplomata


Arhiv - Njemačka ambasada u Moskvi
Arhiv - Njemačka ambasada u Moskvi

Portparolka Ruskog ministarstva spoljnih poslova je rekla u subotu, 22. aprila da je protjerivanje "više od 20" njemačkih diplomata znak odmazde za "masovno protjerivanje" osoblja Ruske ambasade u Berlinu.

Marija Zaharova je rekla državnoj televiziji Zvezda da je Moskva odlučila da protjera više od 20 diplomata, prenosi AFP.

Njena izjava je stigla neposredno nakon što je njeno Ministarstvo osudilo "još jedno masovno protjerivanje osoblja ruskih diplomatskih misija u Njemačkoj".

Ministarstvo spoljnih poslova Njemačke je navelo da je primilo k znanju ruske izjave.

Rekli su za agenciju AFP da su "federalna vlada i ruska strana bili u kontaktu prethodnih sedmica što se tiče pitanja osoblja i naših predstavništava u inostranstvu".

"Današnja događanja su dio tog procesa", naveli su, ne govoreći konkretno o bilo kakvom protjerivanju.

Moskva je optužila Berlina za "kontinuirano demonstrativno uništavanje kompletnih odnosa Rusije i Njemačke".

"Kao odgovor na neprijateljsko djelovanje Berlina, ruska strana je odlučila da uzvrati istom mjerom te protjera njemačke diplomate iz Rusije", saopštilo je ministarstvo spoljnih poslova.

Moskva će takođe ograničiti maksimalni broj zaposlenika u njemačkim diplomatskim misijama u Rusiji, te su naveli da je njemački ambasador Geza Andreas von Geyr obaviješten o tome petog aprila.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG