Linkovi

Moskva: Produžen pritvor Amerikancu optuženom za špijunažu


Russia US Spying
Russia US Spying

Ruski sud odbio je pustiti uz kauciju na privremenu slobodu bivšeg američkog marinca Paula Whelana, te će biti zadržan u zatvoru do kraja februara kada bi se moglo održati suđenje za navodne optužbe za špijunažu što on negira.

Njegov ruski odvjetnik Vladimir Žerebenkov izjavio je da će se žaliti na presudu suda u Moskv i tražiti njegovo oslobađanje.

Odluka je uslijedila nekoliko sati nakon što je Žerebenkov izjavio da je Whelan u trenutku hapšenja imao klasificirane informacije, ali da nije jasno kako je došao do njih i da li je uopće bio toga svjestan.

Bivši američki marinac ima i državljanstva Irske, Kanade i Britanije a ruska Federalna služba sigurnosti uhapsila ga je u Moskvi 28. decembra.

Njegovo hapšenje podstaklo je špekulacije da bi mogao biti razmijenjen za nekog od Rusa koji su u pritvoru u SAD-u, kao što je aktivistica za nošenje oružja Marija Butina koja se izjasnila krivom da je djelovala kao strani agent u SAD-u.

Za optužbe za špijuniranje u Rusiji moguća je zatvorska kazna i do 20 godina.

Pročitajte:

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG