Linkovi

Moskva poziva na sastanak urednike američkih medija 


Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova
Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova

Rusko ministarstvo spoljnih poslova pozvalo je na sastanak čelnike američkih medija kako bi ih upoznali sa "strožijim mjerama" u odgovoru na američke restrikcije prema ruskim medijma.

"Ako rad ruskih medija, novinara nije normalizovan u SAD, uvešćemo stroge mjere. Pozvali smo sve šefove moskovskih predstavništava američkih medija u Kremlj da im predočimo posljedice neprijateljske politike njihove vlade", rekla je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

Rusija optužuje zapadne zemlje da uvode restrikcije ruskim medijima u inostranstvu, uključujući i zabrane emitovanja nekih prodržavnih kanala.

Poslanici Dume su usvojili zakon prema kojem je dozvoljeno zatvoriti strani medij u Rusiji, ako je zapadna zemlja "neprijatljeski nastrojena" prema ruskim medijima.

Od početka invazije na Ukrajinu 24. februara, Rusija je uvela 15-godišnje kazne za novinare koji šire "lažne vijesti o specijalnoj vojnoj operaciji u Ukrajini".

Zbog tog zakona, neki zapadni mediji su već povukli novinare iz Rusije. Drugi, poput Reutersa, ostali su u zemlji i nastavili da izvještavaju.

Rusija rat u Ukrajini zove "specijalnom vojnom operacijom" čiji je cilj da razoruža i "denacifikuje" Ukrajinu.

Kijev i saveznici tvrde da je to izgovor za rat u kojem su stradale hiljade ljudi, uništeni su gradovi, a više od 6 miliona ljudi je moralo da izbjegne.

XS
SM
MD
LG