Linkovi

Moskva pokušava ukinuti najstariju grupu za ljudska prava


Kremlj
Kremlj

Ruska vlada nastoji onemogućiti rad najstarije grupe za zaštitu ljudskih prava koja operira u Rusiji, Moscow Helsinki.

Vijest o nastojanju Kremlja da zatvori Moscow Helsinki stiže sa web site-a jednog ruskog suda. Grupa Moscow Helsinki ima korijen još u sovjetskom dobu, i izdaje godišnji izvještaj o stanju ljudskih prava.

Valery Borshov, ko-predsjedavajući grupe, je izjavio da vlasti iznose, kako se izrazio, a "besmislenu tvrdnju" kako povelja same grupe ograničava njihov rad i istrage igdje u Rusiji osim Moskve.

Otkako je skoro prije godinu dana poveo invaziju na Ukrajinu, ruski predsjednik Vladimir Putin ubrzava nastojanja da suzbije koliko god je moguće disidentska gledišta, bilo da ona dolaze od medija, ne vladinih grupa ili političkih protivnika Kremlja. Ovog mjeseca je opozicioni političar Ilya Yashin dobio kaznu od 8 i pol godina zatvora za, kako je rečeno, širenje lažnih informacija o navodnim zločinima ruskih vojnika u Buchi nedaleko od Kijeva. Rusija tvrdi da je zločine u Buchi izmislio zapad.

Takodjer, prije godinu dana je sudskom odlukom zatvoren Memorijalni centar za ljudska prava, kao i sestrinska organizacija Memorial International, poznat za dokumentiranje i hronologiju zločina iz Vremena Staljina.

Grupu Moscow Helsinki Group su 1976 godine osnovali ruski disidenti, naučnici i borci za ljudska prava, kako bi pratili poštivanje Helsinškog sporazuma - pakta izmedju istoka I zapada kojem je cilj bio detant u vrijeme Hladnog rata. Godine 2012, organizacija je odbila strane donacije kako bi izbjegla da ju se etiketira kao "strani agent", što je tada bio novi ruski zakon s ciljem otežavanja rada svakoj organizaciji koja se financira izvana.

XS
SM
MD
LG