Linkovi

Moskva: Tehnopolis privlači strane ulagače


Ruske vlasti smatraju da su ekonomski pad u zemlji i sankcije zapada zapravo šansa za tu zemlju da smanji svoju ovisnost o izvozu energije razvojem domaćih inovativnih industrija. Kako bi podstakao visokotehnološku industriju, jedan tehnološki park u Moskvi privlači zapadne kompanije koje su zainteresirane za rusko tržište.

Rusija se nada da će razviti više grana domaće inovativne industrije kako bi uvela raznovrsnost u ekonomiju energetskog izvoza i bolje podnijela prepreke u budućnosti. Gradska vlada u Moskvi je transformirala napuštenu tvornicu automobila iz sovjetske ere u takozvani Tehnopolis, tehnološki park koji privlači mnoge visokotehnološke kompanije koje žele ući na rusko tržište. Izvršni direktor Tehnopolisa Igor Ischenko kaže da strane kompanije stoje u redu kako bi investirale.

Iskreno rečeno to nije zato jer smo mi najbolji, već zato jer smo možda jedini u ovakvoj veličini. Vjerujem da je ovo samo početak razvoja novih rješenja za tehničku zonu, osobito ekonomsku zonu, u svrhu priprema za doček visoke tehnologije, kaže Igor Ischenko.

On dodaje da će ove godine tu se useliti 50 kompanija, što je gotovo dvostruko više od trenutnog broja, ali samo upola od onog što se prvobitno očekivalo. Zapadne sankcije protiv Rusije zbog Ukrajine su dovele do toga da neke kompanije odustanu od investiranja. Elina Belevskaya se nalazi na čelu ureda za odnose sa javnošću za Holding Company Composite, državnu firmu koja proizvodi napredne materijale kao što su karbonska vlakna.

Kada smo razgovarali sa kompanijama Dow Chemical i Dow Aksa, računali smo na ulazak u auto industriju, konkretno američku kompaniju Ford Motor, jer je naša kompanija još relativno nova i ne možemo to uraditi sami. U Rusiji nije lako doprijeti do auto giganata. Suradnja sa Dow Chemical bi nam bila omogućila da našu proizvodnju ponudimo američkom tržištu, ali to nije bilo moguće jer je suradnja zamrznuta.

Važniji problemi uključuju pristup sirovim materijalima potrebnim za proizvodnju i razvoj tržišta u Rusiji. Nanotechnology Center for Composites surađuje sa kompanijom Dow Aksa, ali se još uvijek mora osloniti na Evropu kada su u pitanju zalihe i potrošači. Nastojanja ruskih vlasti da razviju i uvedu raznolikost u lokalnu industriju povećava nade da bi moglo doći do promjene, kaže tehnički direktor Peter Molnar.

Situacija na neki način razvija lokalno tržište i lokalnu proizvodnju. Nadamo se da možemo biti dio lokalne proizvodnje i pokazati da je moguće ovdje proizvoditi, čak i luksuzne proizvode i one koji su dosta novi i inovativni, kaže Peter Molnar.

Gospodin Ischenko kaže da se planira otvoriti još veći industrijski park. Međutim, naglašavajući ekonomsku neizvjesnost, on priznaje da bi poreske olakšice, besplatna struja i voda koje tehološkom parku pruža moskvska vlada - mogle biti smanjene ako se smanji i gradski budžet.

XS
SM
MD
LG