Linkovi

Novi egipatski predsjednik tvrdi da će biti sluga svih Egipćana


 Predsjednik Morsi se rukuje s vršiteljem dužnosti premijera Kamal el-Ganzourijem
Predsjednik Morsi se rukuje s vršiteljem dužnosti premijera Kamal el-Ganzourijem

Bez Ustava, uz još nedefiniranu predsjedničku ulogu, moguće je da prvi veći Morsijev izazov bude da prije svega razluči šta će biti njegova odgovornost.

Muhammed Morsi, član egipatske Muslimanske braće, postaje prvi predsjednik izabran legalnim izborima u historiji te zemlje. Novinarka Glasa Amerike Elizabeth Arrot, provela je na početku kampanje dan sa ovim islamističkim liderom u njegovom selu, daleko od predsjedničke palače u Kairu.

Prije samo nekoliko mjeseci, pomisao da će Muhammed Morsi postati prvi egipatski lider nakon revolucije, bila je vrlo daleko. Ali u njegovom rodnom selu Edwa, niko nije sumnjao u to da čovjek iz njihovog mjesta može dostići do vrha. Morsi sa seljanima dijeli svoje skromno porijeklo.
Pristalice Muslimanske braće slave Morsijevu pobjedu
Pristalice Muslimanske braće slave Morsijevu pobjedu

„Mi se ovdje ne rađamo sa zlatnom kašikom u ustima. Moj otac je radio kao pas i znojio se i imao je običaj da me povede na svoj posao na magarcu.“, govori Morsi

Iako Morsi možda nema karizmu da zavede masu, njegova supruga Nagla Ali kaže da je istina sasvim drugačija.

„Ne mogu reći da je komedijaš, ali ima osjećaj za humor i zabavu. Ozbiljan je u ozbiljnim situacijama, ali u opuštenim trenucima je vrlo zabavan.“

Morsi djeluje opuštenije u krugu porodice i prijatelja. Inženjer je, obrazovan u Sjedinjenim Državamai njegova su djeca američki državljani. Sposoban je čak i političku nezgodu pretvoriti u šalu.

„Ovdje je postojbina Egipćana, delta Nila, tako da je bolje da govorimo arapski. Ako me čuju, mogli bi se naljutiti. Naravno, shvatate šta hoću reći....“

Ali Morsijevi suparnici kažu da nema ničeg zabavnog kada je u pitanju novi predsjendik. Morsi predvodi politički otvorenije krilo Muslimanske braće, ali nije mnogo učinio da umanji strepnje kršćana i žena. Nagla Ali kaže da istinski islam prihvata vjernike svih vjera i pokušava odagnati ideju da bi žene trebale biti potčinjene. Prisjeća se kako joj je suprug prije 30 godina govorio da treba pristupiti Braći:

„Rekla sam mu da to nije problem, da u ime Allaha možemo krenuti tim putem.“
Egipastki predsjednik Mohammed Morsi
Egipastki predsjednik Mohammed Morsi

Morsijevi saveznici kažu da će mu za uspjeh biti potrebna takva vrsta savjeta i suradnje. Među njima je i bivši predsjednički kandidat Abduljah al Ashaal koji kaze:

„On bi kao predsjednik trebao biti kišobran koji pokriva i sve druge, koji nisu pristupili Muslimanskoj braći.“

Ipak, pojedini vjeruju da Braća, bez obzira na Morsijeva obećanja, nije organizacija koja se zna prilagoditi. Politički sociolog Said Sadek podsjeća na simbole na zastavi organizacije.

„Na zastavi su mačevi. Ne bih rekao da je mač na zastavi simbol za rezanje kolača.“, govori Sadek.

Nagla Ali kaže da ta vrsta razmišljanja predstavlja pogrešno tumačenje islama. Ona ističe da će njen suprug biti sluga svih Egipćana. Podsjeća na starog kalifa koji je bio čuven po tome što je prema svima bio pravičan:

„Naš gospodar Omar Ibn El Khattab je imao običaj reći da će on biti odgovoran čak i ako se neka kamila saplete na Levantu.“

Ali bez Ustava, uz još nedefiniranu predsjedničku ulogu, moguće je da prvi veći Morsijev izazov bude da prije svega razluči šta će biti njegova odgovornost.
XS
SM
MD
LG