Linkovi

SAD: Evangelisti, kako izgleda, spremni podržati Mitta Romneya


Rob Sivulka ispred mormonske crkve u Salt lake City-u
Rob Sivulka ispred mormonske crkve u Salt lake City-u

Rob Sivulka je, kao kršćanin evangelista, protiv mormonizma, ali u skladu sa svojim političkim pogledima podržava Mitta Romneya.

Američki kršćani, evangelisti, prema mormonima i njihovoj vjeri tradicionalno su vrlo rezervirani i sumnjičavi. U ovo vrijeme, kada je pripadnik mormonske zajednice kandidat za predsjednika Sjedinjenih Država, mnogi evengelisti prihvataju tu činjenicu i spremni su podržati izbor Mitta Romneya, mada se ne slažu sa osnovnim postulatima mormonizma koje je u 19. vijeku uspostavio Josef Smith, mormonski prorok.

"Joseph Smith imao je 34 žene. 11 od njih već je bilo udato kada ih je uzeo kao svoje žene" – uzvikivao je, navodeći kao jedan od argumenata za neslaganje, Rob Sivulka ispred glavnog sjedišta mormonske crkve u Salt Lake Cityju, Crkve Isusa Krista i svetaca posljednjih dana.

Mormonska crkva odrekla se bigamije i mnogoženstvo ne odobrava od 1890. godine. Unatoč tome, mormoni u mnogim prilikama i vrlo često čuju primjedbe slične onima koje je uzvikivao Rob Sivulka.

On je oženjen bivšom mormonkom, voli, kako kaže, mormone, ali i dodaje:

„Smatram ih lažnim kršćanima, a ne onima čija je vjera u skladu sa Biblijom.“

Po njemu, mormonska crkva naglašeno podstiče prelazak na mormonizam:

„Bojim se da bi kršćani, moje sestre i braća po vjeri, mogli biti zabluđeni, da bi mogli prihvatiti taj kult.“

Mormonska crva odbacuje optužbe te vrste i tvrdnje da je mormonizam kult i naglašava da je učenje mormonskog proroka Josepha Smitha konzistentno Bibliji.

Rob Sivulka je, kao kršćanin evangelista, protiv mormonizma, ali u skladu sa svojim političkim pogledima podržava Mitta Romneya:

„Da, mogu mu vjerovati u određenom obimu. Sigurno je da mu ne mogu vjerovati svom dušom.“

I Eric Johnson je kršćanin evangelista. Za sebe i druge evangeliste kaže:

„Nismo protiv ljudi koji su prihvatili mormonizam. Imaju pravo da vjeruju kako im najviše odgovara.“

Činjenica je da tenzije između mormona i kršćana evangelista postoje od prvih dana osnivanja mormonske crkve, Crkve Isusa Krista i svetaca posljednjih dana. Uz predsjedničke izbore koji se približavaju, uz Mitta Romneya, mormona kao kandidata za američkog predsjednika, teološke razlike između mormonizma i evangelizma će, kako izgleda, biti ostavljene po strani.
XS
SM
MD
LG