Linkovi

Mormon Tabernacle Choir: Volonteri svjetskog kvaliteta


Mormon Tabernacle Choir: Volonteri svjetskog kvaliteta

Najpopularniji program Mormon Tabernacle hora je sedmična polusatna emisija "Muzika i izgovorena riječ." Sada je preuzima i emitira preko dvije hiljade medija širom svijeta. Taj program krenuo je 1929. godine i trajući do danas postao najduže emitirani program.

Mormon Tabernacle Choir je jedan od nastarijih, najvećih i u svijetu napoznatijih horova. Snimci melodija u interpretaciji više generacija članova tog hora prodati su u milionima kopija u tridesetak zemalja.

U Salt Lake City-ju, u američkoj saveznoj državi Utah, glavnom sjedištu Mormomske crkve, vrlo često se u smiraj dana iz impresivnog crkvenog zdanja u centru grada čuje se vrhunsko horsko pjevanje. Tu članovi hora održavaju svoje redovne probe.

Sciott Barrick, direktor hora, kaže:

„Nastanak hora veže se za 1847. godinu, kada je prvi mormon stigao u dolinu Salt Lake. Ubrzo je stigla i prva veća skupina mormona, održana je crkvena konferencija i na tom skupu pjevao je i jedan mali hor. I od tada do danas sjedište Mormonske crkve nikada nije bilo bez hora.“

Hor danas ima 360 članova, pripadnika Mormonske crkve. Svi pjevaju kao volonteri. Zbog ugleda koji je hor stekao onih koji žele pjevati nikada ne manjka. Odabir novih članova hora je vrlo rigorozan kaže Michelle Scott, prva sopranistica:

„Budući član prvo mora poslati demo snimku vlastitog pjevanja. Ako prođe tu prvu ocjenu, slijedi teoretski test i trosatni test sluha. Ako prođe i te testove slijedi licem u lice audicija sa oba umjetnička direktora hora.“

Mada volonterske, obaveze prema horu su velike, ističe Donald Gunneli, pomoćnik predsjednika hora:

„Primjera radi, prošle godine članovi hora proveli su 178 dana na probama, snimanjima i koncertima. Uz to, mnogi članovi hora voze i preko stotinu kilometara u jednom pravcu da bi došli na probu, koncert, snimanje.“

Kao gosti, sa Mormon Tabernacle horom pjevale su mnoge muzičke zvijezde, američka jazz pjevačica Natalie Cole i italijanski tenor Andrea Bocelli, primjera radi, a horom je dirigirao i kompozitor John Williams.

Richard Elliot i orgulje na kojima maestralno svira
Richard Elliot i orgulje na kojima maestralno svira

Ukupnom dojmu muzičkog izraza Mormon Tabernacle hora daju orgulje, kao i hor, jedne od najvećih i najstarijih u svijetu. Glavni orguljaš Richard Elliot kao najbitnije navodi:

„Neke od cijevi orgulja stare su oko 150 godina. Imaju ukupno 11.623 cijevi i po veličini naše orgulje su dvanaeste u svijetu. Ono što ih čini jedistvenim je boja zvuka, uz izuzetnu akustiku našeg zdanja.“

Najpopularniji program Mormon Tabernacle hora je sedmična polusatna emisija "Muzika i izgovorena riječ." Sada je preuzima i emitira preko dvije hiljade medija širom svijeta. Taj program krenuo je 1929. godine i trajući do danas postao najduže emitirani program.

Trent Walker, majstor tona, sa velikim zadovoljstvom govori:

„Taj program je zaista lijep za slušati. I zato svi mi iz tonske ekipe nastojimo osigurati najveći mogući kvalitet zvuka. Na sceni se odjednom nađe i preko 70 mikrofona, tako da možemo osigurati vrhunski kvalitet zvuka.“

Mormon Tabernacle hor dobitnik je mnogih muzičkih nagrada, i američkih i inrenacionalnih, uključujući više Emmy-ja i Grammy-ja.

Mack Wilberg, aktualni dirigent i muzički direktor hora ističe:

„Svi ne vole sve. I zato nastojima kreirati, u skladnu repertoarsku cjelinu uklopiti i ozbiljnu muziku, i folk, i duhovnu muziku američkih crnaca, i muziku brodvejskih mjuzikala, i muziku iz pojedinih filmova.“

Mormon Tabernacle hor već decenijama privlači ljubitelje horskog pjevanja svih vjera i uvjerenja, dopire do ljudi u gotovo svim dijelovima svijeta i nema sumnje da će tako biti i godinama ubuduće.

XS
SM
MD
LG