Linkovi

Mormon Tabernacle Choir - jedan od najstarijih, najvećih i najslavnijih zborova u svijetu


Proba zbora Mormon Tabernacle
Proba zbora Mormon Tabernacle

Scott Barrick: "Zbor datira iz 1847. godine, kad je prva skupina mormona stigla do Salt Lake Cityja. Tri tjedna po njihovom dolasku u crkvi je održan skup, popraćen pjevanjem. Zbor je tada formiran i otada ga imamo u sjedištu crkve u Salt Lake Cityju."

Mormonski crkveni zbor – Mormon Tabernacle Choir – jedan je od najstarijih, najvećih i najslavnijih zborova u svijetu. Očarali su publiku u 28 zemalja, prodali na milijune ploča.

Predvečerje je na Hramskom trgu, Temple Square, u srcu Salt Lake Cityja. Iz Crkve Isusa Krista svetaca posljednjih dana dopire pjevanje veličanstvenog zbora: Mormon Tabernacle Choir odrzava probu.Scott Barrick je upravitelj zbora:

"Zbor datira iz 1847. godine, kad je prva skupina mormona stigla do Salt Lake Cityja. Tri tjedna po njihovom dolasku u crkvi je održan skup, popraćen pjevanjem. Zbor je tada formiran i otada ga imamo u sjedištu crkve u Salt Lake Cityju."

Zbor ima 360 članova, svi pripadaju mormonskoj crkvi. I svaki je od njih dobrovoljac u zboru. Prestiž koji donosi članstvo u jednom od najpoznatijih zborova svijeta znači da kandidata uvijek ima. Michelle Scott je prva sopranistica zbora:

"Snimite CD, pošaljete ga na adresu zbora i ako zadovoljavate, morate položiti test iz teorije. Nije baš lako. Prođete li na testu, pred vama je audicija, pred oba direktora."

Donald Gunnell je zamjenik predsjednika zbora:

"Traži se apsolutna predanost. Prošle smo godine, recimo, u Hramu i u konferencijskom centru proveli 178 dana, što zbog snimanja, što zbog nastupa, što zbog proba... Mnogi od naših članova moraju putovati više od sto kilometara, u jednom smjeru, da bi bili ovdje."

Zbor katkada poziva posebne goste, kako bi publici dali nešto novo i drugacije. Jazz vokalistica Natalie Cole, primjerice, talijanski tenor Andrea Bocelli, skladatelj John Williams... svi su oni nastupali sa zborom.

Zbor ima i jedne od najvećih crkvenih orgulja u svijetu. Glavni je orguljaš Richard Elliott:

"Naše orgulje imaju cijevi još negdje iz 60-ih godina 19. stoljeća, sve skupa – 11.623 cijevi i to ih čini dvanaestim najvećim na svijetu orguljama. Ali ono što je najvažnije sama je zgrada, ima fantasticnu akustiku i orgulje prezentira u najboljem mogućem okružju."

Najpopularniji program zbora je onaj pod naslovom “Music and the Spoken Word,” Glazba i govorna riječ. Taj tjedni, 30-minutni program nudi glazbu i komentar. Prenosi ga više od 2.000 radijskih postaja širom svijeta. Program je počeo 1929. godine. Trent Walker je tonski inženjer:

"Divan je to show uživo i zato se trudimo na bude sto je moguće bolje kvalitete. Imamo na pozornici istodobno i preko 70 mikrofona, stalo nam je da pružimo našim slušateljima najbolji kvalitet zvuka."

Mormonski crkveni zbor je tijekom mnogih desetljeća dobio i mnoga priznanja, u Americi, a i na svjetskoj pozornici, osvojio mnoge nagrade – nekoliko Emmyja i nagradu Grammy. Mack Wilberg je ravnatelj i glazbeni direktor zbora:

"Ne voli svatko sve, ukusi se razlikuju, i zato nastojimo održavati ravnotežu između velikih skladatelja klasične glazbe i crkvenih himni, one su uvijek na repertoaru. Ali i folk i crnačka duhovna pjesma, a ponekad i brodvejska i filmska."

Mormon Tabernacle Choir godinama oduševljava milijune ljudi svih vjera, u svakom kutku svijeta, i nastavit će tako još godinama.

XS
SM
MD
LG