Linkovi

Epidemija morbila u Tuzlanskom kantonu


Ilustracija
Ilustracija

Zdravstvene vlasti kantona Tuzla proglasile su epidemiju morbila u općinama Tuzla i Živinice, a nekoliko slučajeva zabilježeno je i u Kantonu Sarajevo.

Tuzlanski kanton najpogođeniji

Morbili, izazvani virusom, lako se šire disanjem, kašljanjem i kihanjem, te najčešće pogađaju djecu, ali mogu zahvatiti sve dobne skupine. Morbili mogu izazvati ozbiljne komplikacije kao što su upala pluća, meningitis, sljepoća i konvulzije, ali i doživotni invaliditet i smrt.

Od kraja decembra 2023. u Federaciji BiH se registrira obolijevanje od morbila u epidemijskom obliku, u 4 općine u Tuzlanskom Kantonu. U prve tri sedmice 2024. registrovano je 47 oboljelih. Ove sedmice registriramo i 12 oboljelih u Sarajevskom kantonu te jednog oboljelog u Zeničko-dobojskom kantonu“, izjavio je epidemiolog dr Sanjin Musa iz Zavoda za javno zdravstvo FBiH dodavši kako je to rezultat smanjenih vakcinalnih obuhvata.

Simptomi i zaštita

Inkubacija ove bolesti traje desetak dana, a bolest započinje visokom temperaturom. Nakon par dana dolazi do osipa koji počinje od regije glave i vrata i širi se po tijelu.

Vakcinacija je jedini efikasan način zaštite djece od ove potencijalno opasne bolesti. Potrebni su hitni napori u oblasti vakcinacije kako bi se zaustavio prenos i spriječilo dalje širenje morbila. Najmanje 95% djece mora biti potpuno vakcinisano, odnosno primiti dvije doze MRP (morbilli, rubeola, zaušnjaci).

Širom Evrope pad vakcinalnih obuhvata, pa tako i u FBiH

Prema posljednjim podacima tek nešto više of 60% djece je vakcinisano MRP vakcinom u FBiH.

Stope vakcinacije za prvu dozu vakcine koja štiti od morbila, pale su sa 96% u 2019. na 93% u 2022. širom Evrope, dok je pokrivenost drugom dozom pala sa 92% na 91% u istom periodu, pokazuju podaci Svjetske zdravstvene organizacije (SZO).

U 2023. godini morbili su zahvatili sve starosne grupe, sa značajnim razlikama u starosnoj distribuciji slučajeva među zemljama. Broj oboljelih u Evropi je skočio na 42.200, gotovo 45 puta više u odnosu na prethodnu godinu kada je registrovan 941 slučaj. Procjenjuje se da je 2021. u svijetu bilo oko 128.000 smrtnih slučajeva od morbila, uglavnom među nedovoljno vakcinisanom ili nevakcinisanom djecom mlađom od pet godina“, istakli su iz SZO.

Ovo ponovno pojavljivanje morbila povezano je sa nazadovanjem u obuhvatu vakcinacije u zemljama regiona u periodu od 2020. do 2022. godine što je djelimično povezano sa pandemijom COVID-19 koja je značajno je uticala na performanse sistema imunizacije reyultirajući gomilanjem povećanjem broja nevakcinisane i nepotpuno vakcinisane djece.

Da bi se ponovo postigao napredak ka eliminaciji morbila, imperativ je postizanje i održavanje pokrivenosti od preko 95% sa dvije doze vakcine protiv morbila. Postizanje visokog obuhvata rutinskom vakcinacijom mora stoga ostati glavni prioritet za sve zemlje. SZO procjenjuje da su vakcine protiv morbila pomogle u sprečavanju 56 miliona smrtnih slučajeva između 2000. i 2021. godine.

Kako su morbili vrlo zarazna bolest koja se širi kapljičnim putem, za očekivati je daljnje širenje“, istakao je dr Sanjin Musa.

  • 16x9 Image

    Jelena Kalinić

    Biolog, dopisnik Glasa Amerike za nauku, i dobitnica EurekaAlert (AAAS) Felowship 2020. za naučne novinare. Vodi blog Quantum of Science od 2015.

XS
SM
MD
LG