Linkovi

ZAVRŠNA RIJEČ JONATHANA MOOREA: Visoka politika mi ne ulijeva optimizam


Jonathan Moore na čelnu poziciju OSCE-a u BiH stupio 3. septembra 2014. godine
Jonathan Moore na čelnu poziciju OSCE-a u BiH stupio 3. septembra 2014. godine

Jonathan Moore održao je završnu konferenciju za medije. Novi šef Misije OSCE-a u BiH bit će Bruce Berton.

Odlazeći šef Misije Organizacije za saradnju i sigurnost u Evropi (OSCE) u Bosni i Hercegovini (BiH) Jonathan Moore nije zračio optimizmom govoreći o političarima na visokim pozicijama.

Moore žali što je već počela predizborna kampanja za Opće izbori koji će se u BiH održati naredne godine, a od građana i novinara očekuje da izabrane zvaničnike dan nakon izbora pitaju šta će uraditi za bolju budućnost.

Građanima koji su nezadovoljni, Moore je poručio da „dignu svoj glas” napominjući da je to njihova mogućnost i odgovornost.

Moore je na čelnu poziciju OSCE-a u BiH stupio 3. septembra 2014. godine. U dosadašnjoj karijeri, Moore, kao Viši diplomatski službenik Sjedinjenih Američkih Država, proveo je više od decenije radeći u balkanskim zemljama.

Novi šef Misije OSCE-a u BiH bit će Bruce Berton, koji je donedavno obnašao dužnost prvog zamjenika Visokog predstavnika. Dužnost će preuzeti 3. septembra.

Govoreći da je BiH sama odgovorna za svoju sudbinu, odlazeći prvi čovjek OSCE-a u BiH kaže da pažnja Međunarodne zajednice neće izostati.

„Ne smijem govoriti niti u ime jedne Vlade, ali iskustvom više od 27 godina u američkoj diplomacionoj službi, jasno mi je da BiH, uprkos većim krizama u Siriji, Ukrajini u Africi nije zaboravljena hoće dobiti pažnju Međunarodne zajednice”, kazao je Moore.

Za razliku od političara na visokim pozicijama u zemlji, Moore je vedrije govorio o lokalnoj zajednici, gdje je, kako kaže, vidio pozitivne priče poput one u Jajcu, gdje su se učenici pobunili protiv osnivanja škole sa ciljem razdvajanja djece po nacionalnoj osnovi.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG