Linkovi

Nakon američkih izbora: Kako će izgledati odnosi SAD-NATO-Rusija


Dok američki saveznici u Evropi nastoje pronaći odgovor na to kako će izgledati njihov budući odnos sa Washingtonom I novoizabranim predsjednikom Donaldom Trumpom, analitičari kažu da su NATO savez I Rusija uključeni u sve više napetu bitku za utjecaj na Balkanu. Crna Gora bi se trebala pridružiti NATO savezu. Kako izvještava Henry Ridgwell, postoji sve veća zabrinutost vezana za američku predanost prema osnovnim principima kolektivne odbrane.

Crna Gora je početkom mjeseca bila domaćin NATO vježbama u trenucima dok se priprema pridružiti savezu 2017.

U jednom trenutku Crna gora je bila ruska tvrđava na zapadnom Balkanu. Ali to se sada potpuno promijenilo. Sa vladom premijera Mile Đukanovića mogli smo vidjeti da se ruski utjecaj zapravo znatno smanjio. Crna Gora je na primjer potpisala sankcije koje su nametnute Rusiji nakon događaja na Krimu, kaže James Ker Lindsay, iz londonske škole za ekonomiju.

Samo nekoliko stotina kilometara dalje, Srbija organizira ratne vojne vježbe sa Rusijom I Bjelorusijom. Moskva ne krije ljutnju zbog odluke Crne Gore da se pridruži NATO savezu. Crna gora se savezu pridružuje u stresno vrijeme kako kod kuće, tako I unutar saveza I u Evropi. Napetosti su uveliko porasle nakon navoda o zavjeri za ubistvo premijer Đukanovića od strane pro ruskih militanata. Nema nagovještaja da je u to bila uključena ruska vlada. Zabrinutosti za sigurnost se nagomilavaju dok se EU suočava sa unutrašnjim napetostima, prva od njih je gubitak jedne od glavnih vojnih sila, Britanije, dok ona napušta blok.

Mudra politika bi za Evropljane bila da vrlo tijesno surađuju, da ojačaju I zadrže odnos između Evrope I Britanije, kaže Leslie Vinjamuri iz organizacije Chatam House.

Uz to, novoizabrani američki predsjednik Donald Trump želi da NATO saveznici više troše na odbranu, rekavši da, u protivnom, Sjedinjene države im možda neće priskočiti u pomoć. To je dovelo do duboke zabrinutosti.

Sve je neizvjesno I ukoliko Evropa ne bude mogla izaći sa jačim odgovorom, mislim da bi Moskva tu situaciju mogla iskoristiti, kaže Ker Lindsay.

Ali mnogi analitičari vjeruju da bi se Trumpov pristup NATO mogao brzo izmijeniti ukoliko se suoči sa krizom sigurnosti.

To nije neobično za predsjednike u prošlosti. Sjetite se da je George W Bush ušao u Bijelu kuću sa veoma drugačijom politikom, odnosno sa politikom koju je rekao da će provoditi u odnosu na ono što je doista provodio. A to je u potpunosti bio odgovor na napade 11 septembra, kaže Vinjamuri.

Analitičari za pitanje sigurnosti kažu da će to koga će Trump izabrati na glavne vladine funkcije, osobito mjesto državnog sekretara, dati dodatne informacije o njegovim namjerama u pogledu vanjske politike.

XS
SM
MD
LG