Linkovi

TikTok tuži Montanu, prvu državu koja je zabranila aplikaciju


Ikona aplikacije TikTok(Foto: AP/Matt Slocum,arhiva)
Ikona aplikacije TikTok(Foto: AP/Matt Slocum,arhiva)

Kompanija TikTok tužila je saveznu državu Montanu, koja je prva zakonom zabranila ovu aplikaciju. U tužbi se navodi da je zakon neustavno kršenje prava na slobodu govora i da je zasnovan na "neutemeljenim spekulacijama" da bi kineska vlada mogla da dođe do podataka korisnika.

Tužba TikToka stiže nakon tužbe još petoro kreatora sadržaja, koji imaju iste argumente, kao i taj da država Montana nema nadležnost da se bavi pitanjima nacionalne bezbjednosti. Obje tužbe su podnijete federalnom sudu u Misuli.

"TikTok nije dijelio, niti će dijeliti podatke američkih korisnika sa kineskom vladom i preduzeo je mjere da štiti privatnost i bezbjednost svojih korisnika, kao što je i čuvanje podataka američkih korisnika u Sjedinjenim Američkim Državama", navedeno je u žalbi.

Kineski zakoni traže od kineskih kompanija da dijele podatke sa vladom iz bilo kojih razloga za koje se čine da imaju veze sa nacionalnom bezbjednošću. TikTok tvrdi da im se to nikada nije dogodilo.

Guverner Montane Greg Džianforte potpisao je u prošlu srijedu zakon kojim se zabranjuje rad TikTok-a u državi, čime je postala prva američka država koja je zabranila popularnu aplikaciju u kineskom vlasništvu.

Montana će učiniti nezakonitim da Googlove i Appleove prodavnice aplikacija nude TikTok aplikaciju unutar njenih granica. Zabrana stupa na snagu 1. januara 2024.

TikTok ima preko 150 miliona korisnika u SAD, ali sve veći broj američkih zakonodavaca i državnih zvaničnika poziva na zabranu aplikacije širom zemlje zbog zabrinutosti zbog potencijalnog uticaja kineske vlade na tu platformu.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG