Linkovi

Moneyball - novi film Brada Pitta


Moneyball - novi film Brada Pitta
Moneyball - novi film Brada Pitta

Moneyball“ govori o svijetu američkog profesionalnog bejzbola i to kroz jednu istinitu priču.

'Postoje bogate ekipe i siromašne ekipe. Onda dolazi 50 stopa – hmmm, nećemo reći čega -, a onda smo mi,' riječi su kojima je Billy Beane opisao klub kojemu je, prije desetak godina, postao direktorom. To je Oakland Athletics bejzbol tim iz sjeverne Kalifornije. Bogatiji klubovi odmamili bi mu sve zvijezde iz njegove momčadi, a šansa da ih zadrži financijski darežljivijim ugovorima bila je – zbog besparice – jednaka nuli.

I dok se skauti kluba zapute u regrutiranje mladih i neiskusnih srednjoškolskih i fakultetskih igrača da bi uopće popunili broj igrača, Beane nabasa na mladog ekonomista Petera Branda koji koristi statističku analizu za stvaranje ekipe koja je financijski dohvatna, ali i sposobna za pobjeđivanje.

Metoda kojom se pobjede ostvaruju ne kroz zvjezdane igrače, nego kroz trkače koji mogu osvajati i držati baze, zabezeknula je stručnjake, ali je Oaklandu dala ekipu koja je odgovarala skromnom budžetu ... i pobjeđivala! Brad Pitt glumi Billyja Beanea, a i producent je filma koji je u izradi 'potrošio' nekoliko scenarista i redatelja prije nego što ga je Pitt bio u stanju završiti: "To je vrlo kompliciran materijal. Priča nije konvencionalna ni uobičajena, ali ja jednostavno nisam mogao odustati od nje. Radi se o dvojici ljudi koji su se zatekli u ne-fair situaciji i – iz nužde – morali su početi razmišljati drugačije od uobičajenog. U tom su se procesu doslovce preporodili i testirali svoje stvarne granice".

Redatelj filma je Bennett Miller, koji je 2005. dobio nominaciju za Oskara za svoj film – također po istinitom događaju – „Capote“. Miller kaže da ga je posebice zanimalo kako je Billy Beane razriješio pitanje vlastite bejzbolske povijesti kao mladog igrača punog obećanja čija karijera u velikoj profesionalnoj ligi nikad nije profunkcionirala ... u najmanju ruku, ne na terenu: "U velikoj mjeri, to je film o bejzbolu, ali ja sam ga vidio kao film o mladiću čiji život nije protekao onako kako se očekivalo, onako kako je njemu bio predstavljen. Bilo mu je predodređeno da bude jedan od velikana među igračima i trebalo mu je više od jednog desetljeća da prihvati da se to neće dogoditi. Tada, kad se to prihvati, onda se postavi kao izazov sve ono što si dotad znao o sebi, o svojoj prošlosti, o odlukama koje si donio ... sve skupa, to je nešto puno veće nego samo jedna sportska priča".

Upravo zato Brad Pitt vjeruje da film „Moneyball“ ima nešto za reći svakome, a ne samo ljubiteljima sporta: "Vjerujem da je to, na koncu konca, priča o našim osobnim kvalitetama, o onome kako vrednujemo druge ljude, kako ocjenjujemo što je uspjeh, a što neuspjeh ... kako shvaćamo svoju vlastitu vrijednost".

Film je adaptiran prema knjizi iz 2003., naslovljenoj „Moneyball: umijeće pobjeđivanja u ne-fair igri.“ U ulozi mladog ekonomista Petera Branda pojavljuje se Jonah Hill, dok veteran Philip Seymour Hoffman glumi – isto tako veterana! – menadžera kluba koji se bori protiv novih metoda. Inače, metoda statističke analize za stvaranje ekipe pokazala se tako uspješnom da su sportski menadžeri iz čitavog svijeta putovali u Oakland kako bi od Billyja Beanea o njoj učili.

XS
SM
MD
LG