Linkovi

Novac igra ključnu ulogu u kampanjama za nadolazeće američke kongresne izbore


Novac igra ključnu ulogu u kampanjama za nadolazeće američke kongresne izbore
Novac igra ključnu ulogu u kampanjama za nadolazeće američke kongresne izbore

Dnevnik Wall Street Journal izvještava da će razne neovisne skupine koje podržavaju obje stranke potrošiti oko 600 milijuna dolara u posljednja dva tjedna kampanje

Ova će izborna godina u Sjedinjenium Državama odnijeti dosta novca. Uz uobičajene pojedinačne troškove svakog kandidata, te troškove nacionalnih odbora demokratske i republikanske stranke, takozvane vanjske skupine također troše na desetke milijuna dolara pokušavajući utjecati na ishod kongresnih izbora.

Izborne kampanje skupe su u Sjedinjenim Državama zato što većina kandidata za Kongres kupuje oglasno vrijeme na televizijama. U tijesnim utrkama, poput one za senatsko mjesto Nevade, milijuni dolara se prikupljaju i troše kako bi se napalo suparnika. U ovom slučaju medijski rat vode senator Harry Reid, čelnik demokrata u Senatu, i njegova republikanska suparnica Sharron Angle.

Troškovi, naizgled, neovisnih organizacija i takozvanih vanjskih skupina doveli su do toga da je ove godine već potrošeno dvostruko više novca nego na kongresnim izborima 2006. godine. Do toga je došlo uglavnom zbog odluke Vrhovnog suda iz siječnja kojom su ukinuta ograničenja na napore korporacija i radničkih sindikata da utječu na rezultat izbora plaćanjem televizijskih oglasa. Savezno ograničenje na izravne donacije kandidatima još uvijek je na snazi.

Predsjednik Barack Obama govori o ovom pitanju na demokratskim skupovima diljem Sjedinjenih Država sugerirajući da strane korporacije i interesi također pokušavaju utjecati na ishod izbora. "Oni nemaju hrabrosti da otkriju svoj identitet. Oni mogu biti osiguravateljske kompanije ili banke s Wall Streeta ili čak korporacije u stranom vlasništvu. To nećemo doznati".

Demokrati su pokušali, ali nisu uspjeli progurati zakon u Kongresu kojim bi se tražilo da neovisne organizacije otkriju odakle im pristižu donacije. Demokrati sada objavljuju vlastite oglase u kojima napadaju Američku trgovinsku komoru jer prikuplja novac kojim se pomaže republikancima na izborima 2. studenoga. Američka trgovinska komora, pak, tvrdi da ne koristi donacije iz inozemstva za pomoć republikanskim kandidatima.

Bivši savjetnik predsjednika Georgea Busha, Karl Rove, ljutito je reagirao na takve tvrdnje. "Oni nemaju ni trunku dokaza kako bi podržali ovu neutemeljenu laž. To je očajnički i uznemirujući trend predsjednika Sjedinjenih Država da svojim političkim savjetnicima da nekakvu crnu listu neprijatelja, bez navođenja bilo kakvih činjenica ili dokaza".

U posljednjih nekoliko tjedana izborne kampanje demokrati uviđaju da im se teško nositi s priljevom novca kod republikanaca naročito s milijunima dolara koji prikupljaju neovisne ili vanjske skupine. Allan Lichtman stručnjak je za politiku sa Sveučilišta American. "Bogati donatori mogu utrošiti ogromne količine novca na kampanje bez da otkriju tko su. Republikanci sada imaju dvostruku korist. Veliku motiviranost izborne baze pute Pokreta čajanke te dosta novca".

No drugi politički stručnjaci kažu da glavna briga demokrata u ovom trenutku nije novac već javno mnijenje i ankete koje sugeriraju da će republikanci osvojiti dodatne mandate u oba doma Kongresa. Thomas Mann iz organizacije Brookings Institution. "U posljednjih nekoliko tjedana republikanci imaju sedam puta veću prednost u oglašavanju. To može predstavljati razliku no demokrati imaju dovoljno novca za televizijske oglase kako bi iznijeli svoje poruke".

Dnevnik Wall Street Journal izvještava da će razne neovisne skupine koje podržavaju obje stranke potrošiti oko 600 milijuna dolara u posljednja dva tjedna kampanje. Većina novca koji odlazi na pomoć republikancima dolazi od konzervativnih i poslovnih udruga dok se pomoć demokrata uglavnom dolazi od radničkih sindikata.

XS
SM
MD
LG