Linkovi

Šef UN: Suverenitet Moldavije ne smije se podrivati


Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš odlazi sa održane zajedničke konferencije za štampu sa premijerkom Moldavije Natalijom Gavilitom, u Kišnjevu, Moldavija, 9. maja 2022.
Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš odlazi sa održane zajedničke konferencije za štampu sa premijerkom Moldavije Natalijom Gavilitom, u Kišnjevu, Moldavija, 9. maja 2022.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš izrazio je tokom posjete glavnom gradu Moldavije u ponedeljak zabrinutost zbog mogućnosti širenja rata Rusije u Ukrajini,

"Uticaj rata u Ukrajini širom regiona i svijeta je dubok i dalekosežan; posljedice eskalacije su previše zastrašujuće da bismo mogli o njima da razmišljamo", rekao je Gutereš tokom zajedničke konferencije za novinare sa premijerkom Moldavije Natalijom Gavrilitom u Kišinjevu.

"Duboko sam zabrinut zbog nastavka i mogućeg širenja rata koji Rusija vodi u Ukrajini i zbog uticaja koji on ima ne samo u regionu već i širom svijeta", rekao je šef UN.

Ruska invazija je poremetila izvoz pšenice, kukuruza, suncokretovog ulja i đubriva iz regiona Crnog mora, kao i naglo povećala cijene goriva na globalnom nivou.

Gutereš boravi u dvodnevnoj posjeti Moldaviji kako bi izrazio međunarodnu podršku zapadnom susjedu Ukrajine, u koju je stiglo oko pola miliona izbjeglica, a 90.000 ih je ostalo, mnogi u moldavskim domovima.

"Moldavija je mala zemlja velikog srca", rekao je on, ističući da su njeni resursi ograničeni.

Takođe postoji međunarodna zabrinutost da bi Moldavija mogla biti mogući drugi front u ratu Rusije protiv Ukrajine, preko otcijepljene regije Pridnjestrovlje koju podržava Kremlj.

"Moldavija je na prvoj liniji očuvanja mira i stabilnosti u svijetu", rekao je Gutereš.

Na pitanje o Pridnjestrovlju, on je rekao da se nada da će akteri sa obje strane imati jasan osećaj odgovornosti i spriječiti bilo kakvu prijetnju po zemlju.

"Vaš suverenitet, nezavisnost i teritorijalni integritet i solidan napredak koji ste postigli u protekle tri decenije ne smiju biti ugroženi ili potkopani", rekao je Gutereš.

Generalni sekretar UN je dodao da ruska invazija na Ukrajinu "mora da se zaustavi, oružje mora da se ušutka i pozivam Rusiju i Ukrajinu da pojačaju diplomatske napore u dijalogu kako bi se hitno postiglo dogovoreno rješenje u skladu sa međunarodnim pravom i Poveljom UN".

Premijerka Gavrilita je u odgovoru na pitanja novinara o mogućoj vojnoj mobilizaciji rekla da Vlada vjeruje da postoji "mali rizik od eskalacije vojnih akcija" u Moldaviji odbacujući glasine o mobilizaciji.

"Za sada nemamo razloga da budemo zabrinuti i da pribjegavamo takvim radnjama", rekla je Gavrilita i dodala da će to saopštiti zvaničnim kanalima ukoliko se njihova procjena promijeni.

Gavrilita je u ponedeljak došla na sastanak sa Guterešom, potvrdivši da je predsjednica Maja Sandu morala da otkaže iz "zdravstvenih razloga".

XS
SM
MD
LG