Linkovi

Moldavija protjerala direktora Sputnjika u toj zemlji


Sputnik Moldavija
Sputnik Moldavija

Moldavske vlasti protjerale su direktora ruske državne novinske agencije Sputnjik u Moldaviji Vitalija Denisova, uz obrazloženje da predstavlja prijetnju po nacionalnu bezbjednost.

Moldavska kancelarija za migracije i azil saopštila je da Denisov proglašen nepoželjnom osobom u Moldaviji na period od 10 godina.

Denisov je pod pratnjom izveden s teritorije Moldavije, javio je Moldavski servis Radija Slobodna Evropa.

"Mjera udaljenja stranca naređena je u vezi s njegovim umiješanošću u unutrašnje poslove Republike Moldavije, što je činjenica koja ugrožava informacionu bezbjednost naše zemlje", navodi se u saopštenju Kancelarije za migracije i azil.

Denisov je za rusku državna agenciju RIA Novosti rekao mu je uručena kopija odluke da mora da napustim Moldaviju kao osoba koja predstavlja prijetnju po nacionalnu bezbjednost te zemlje.

Neposredno pošto je Rusija pokrenula invaziju na Ukrajinu u februaru prošle godine, Kišinjev je blokirao televizijski kanal Sputnjik Moldavija, navodeći zabrinutost za nacionalnu bezbjednost.

Evropska unija zabranila je rad Sputnjika i njegove krovne kompanije RT u martu poslije početka ruske invazije na Ukrajinu februaru prošle godine.

Otpravnik poslova Moldavije u Moskve pozvan je na razgovor u Ministarstvo spoljnih poslova Rusije.

Portparolka ruskog ministarstva Zaharova izjavila je da protjerivanje šefa Sputnjika Moldavije "nije jedinstvena akcija, već karika u lancu neprimjerenog odnosa moldavskih vlasti prema pojmu demokratije".

Zaharova se požalila na slobodu izražavanja u Moldaviji i rekla da je u pitanju "čišćenje domaćeg informacionog polja" u toj zemlji.

Portparol Vlade Moldavije Danijel Voda objasnio je odluku navodeći da je "institucija čiji je građanin (Denisov) bio stalno bavila informacionim napadima, lažima, propagandom i dezinformacijama".

"Nastavićemo da štitimo interese građana Republike Moldavije. Od svakog od nas, od cijelog društva, bez obzira na političku ideologiju ili jezik kojim govorimo, zavisi da ne dozvolimo nikome da nas dijeli ili slabi našu državu propagandom i zlonamjernim sadržajem", rekao je Voda.

Evropska unija je ubrzo poslije početka ruske invazije na Ukrajinu obustavila je distribuciju ruskih medija RT (nekada Russia Today) i Sputnjik, pošto se smatra da su to sredstva Kremlja za dezinformacije i manipulaciju informacijama.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG