Linkovi

U Moldaviji 15. novembra drugi krug predsjedničkih izbora


 Members of a local election commission wait for voters during a presidential election in Chisinau, Moldova November 1, 2020. REUTERS/Vladislav Culiomza
Members of a local election commission wait for voters during a presidential election in Chisinau, Moldova November 1, 2020. REUTERS/Vladislav Culiomza

Predsjednik Moldavije Igor Dodon i njegova glavna suparnica Maja Sandu osvojili su najviše glasova u prvom krugu predsjedničkih izbora i njih dvoje će biti kandidati u drugom krugu zakazanom 15. novembra.

Prema djelimičnim rezultatima izborne komisije, Dodon inače osnivač proruske Socijalističke partije Moldavije, osvojio je u nedjelju, 1. novembra, oko 36 odsto glasova, a Maja Sandu, bivša premijerka koja se zalaže za bliže povezivanje sa Evropskom unijom, oko 30 odsto.

Dodon je na izborima 2016. godine pobijedio Maju Sandu u drugom krugu sa manje od pet odsto.

Od juna do novembra 2019. godine, Maja Sandu je bila premijerka Moldavije, dok je Dodon nije istisnuo nakon što se neuspješno odupirala njegovim naporima da Kancelariju glavnog tužioca stavi pod predsjedničku kontrolu.

Sa oko 3,5 miliona stanovnika, Moldavija je najsiromašnija evropska zemlja i podijeljena je između onih koji podržavaju veze sa Rusijom i onih koji zagovaraju saradnju sa Evropskom unijom i, posebno, susjednom Rumunijom.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG