Linkovi

Parlament Moldavije podržao kandidaturu za članstvo u EU, ali podjele ostaju


Arhiv - Parlament Moldavije
Arhiv - Parlament Moldavije

Parlament Moldavije podržao je apel da se nastavi sa nastojanjem da se pridruži Evropskoj uniji, ali je opozicija napustila glasanje, a separatisti u regionu Pridnjestrovlja pozvali su vlasti da odustanu od polaganja prava na tu enklavu.

Predsjednica Maja Sandu, koja tvrdi da Rusija predstavlja najveću prijetnju po bezbjednost Moldavije, učinila je članstvo u EU kamenom temeljcem svoje administracije u toj bivšoj sovjetskoj državi, koja se nalazi između Ukrajine i Rumunije.

Glasni protivnik ruskog rata u Ukrajini, ona je pozvala na održavanje referenduma o članstvu u EU ove godine.

Nakon debate koja se poklopila sa samitom EU u Briselu, Parlament je sa 54 glasa "za" i bez glasova protiv usvojio deklaraciju u kojoj se kaže: "Samo pridruživanje Evropi može osigurati budućnost zemlje kao suverene, neutralne i punopravne demokratske države".

Identifikovao je integraciju u EU kao "najvažniji nacionalni projekat Moldavije". Moldavija je jedna od najsiromašnijih zemalja Evrope.

Opozicioni blok komunista i socijalista, blizak Moskvi, izašao je iz sale.

U Pridnjestrovlju, pojasu zemlje koji se otcijepio od Moldavije dok se Sovjetski Savez raspadao, samozvani predsjednik Vadim Krasnoselski pozvao je moldavske vlasti da priznaju njegovu teritoriju i odreknu se svih pretenzija na nju.

"Nema drugog izlaza", rekao je on na televiziji enklave. "Ne može više biti govora o autonomiji. Morate otići sa ovih teritorija."

Njegov region, rekao je, "nije separatistički", već "normalan susjed" koji traži mir i stabilnost.

Pridnjestrovlje, koje u velikoj mjeri zavisi od Rusije u finansijskoj podršci, nema međunarodno priznanje, čak ni od Moskve.

Opstaje na istočnoj granici Moldavije 30 godina uz malo previranja, ali tenzije su porasle otkako su moldavske vlasti u januaru uvele carine na svu robu koja ulazi i izlazi iz tog regiona.

Zvaničnici su prošlog mjeseca apelovali na Moskvu za diplomatske mjere za zaštitu regiona.

Na prošlogodišnjem samitu EU dato je zeleno svjetlo za pregovore o članstvu i sa Ukrajinom, i sa Moldavijom, ali datum početka pregovora nije objavljen, a na sastanku održanom u četvrtak u Briselu nije bilo saopštenja o tome.

Moldavija je bila uključena u eskalaciju sukoba sa Rusijom, sa ratom u Ukrajini i Pridnjestrovljem kao žarišnim tačkama.

Moldavija se suočava sa sporovima i u drugom regionu, na jugu, Gagauzijom, čiji se lider ovog mjeseca sastao sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom i povezan je sa odbjeglim proruskim biznismenom osuđenim na 15 godina u odsustvu zbog masovne prevare.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG