Linkovi

Analize i istraživanja

Moguća je „generacijska katastrofa“, jer pandemija stvara krizu obrazovanja

Foxton Harding, left and Adison Pucci, both 12, who attend Northshore Middle School, which has moved to online schooling for two weeks due to coronavirus concerns, work on school assignments at their home in Bothell, Washington, March 11, 2020.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Guterres kaže da u trenutku dok su škole primorane da zatvore svoja vrata zbog pandemije koronavirusa, svijet se suočava sa „generacijskom katastrofom“.

Guterres je to komentarisao u utorak tokom video-brifinga za pokretanje nove kampanje Ujedinjenih nacija pod nazivom "Spasimo našu budućnost", čiji je cilj obnova i jačanje formalnog obrazovanja u post-pandemijskom svijetu.

Šef ovog svjetskog tijela rekao je da od sredine jula više od milijardu djece, u najmanje 160 zemalja, propušta formalnu edukaciju, dok je najmanje 40 miliona djece propustilo predškolski odgoj.

United Nations Secretary-General Antonio Guterres.
United Nations Secretary-General Antonio Guterres.

Guterres je rekao da su studenti s invaliditetom, pripadnici manjina ili ugroženih zajednica, kao i izbjeglice i raseljena lica, među onima koji su u najvećem riziku da budu ostavljeni po strani.

Generalni sekretar je napomenuo da je svijet i prije pandemije bio u „krizi učenja“, sa 250 miliona djece širom svijeta izvan škole.

"Sada se suočavamo s generacijskom katastrofom koja bi mogla dovesti do neopisivog gubitka ljudskog potencijala, narušiti decenije napretka i pogoršati ukorijenjene nejednakosti", rekao je on.

Guterres je rekao da povratak učenika u učionice "mora biti glavni prioritet" nakon što pandemija bude stavljena pod kontrolu. Takođe je pozvao na veća ulaganja u obrazovanje, uključujući ulaganja u „digitalnu pismenost i infrastrukturu“.

FFairfax County Public School buses are lined up at a maintenance facility in Lorton, Va., Friday, July 24, 2020.
FFairfax County Public School buses are lined up at a maintenance facility in Lorton, Va., Friday, July 24, 2020.

Šef UN-a je takođe rekao da inicijative za obrazovanje moraju biti usmjerene prema onima koji su pod najvećim rizikom da budu ostavljeni.

Sa brojem potvrđenih slučajeva širom svijeta, koji kako izvještava Johns Hopkins Coronavirus Resource Center, prelazi 18,2 miliona - a broj smrtnih slučajeva približio se cifri od 700 hiljada - direktor Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) upozorio je da možda nikada neće postojati "srebrni metak" za zaustavljanje širenja korona virusa.

Students wear face masks as a preventive measure against the spread of the COVID-19 coronavirus in their classroom at the Jean Benoit College in Yaoundé, Cameroon, on June 1, 2020.
Students wear face masks as a preventive measure against the spread of the COVID-19 coronavirus in their classroom at the Jean Benoit College in Yaoundé, Cameroon, on June 1, 2020.

Generalni direktor WHO, Tedros Adhanom rekao je novinarima u ponedjeljak da iako je jedan broj vakcina sada u završnoj fazi ispitivanja, sve zemlje i pojedinci trebaju primijeniti strategiju „uradi sve“ - popis testiranja, traženje kontakta, socijalno distanciranje i nošenje maski - kao neke od potrebnih stvari koje se moraju nastaviti raditi kako bi se zaustavilo širenje virusa.

Australija naređuje da se neesencijalni biznisi u Melbournu, njenom drugom najvećem gradu, zatvaraju na šest sedmica počevši od srijede, dok vlasti pokušavaju kontrolisati epidemiju koja bilježi nove slučajeve u skoro svim državama.

People line up to enter a supermarket hours before a citywide curfew is introduced in Melbourne, Sunday, Aug 2, 2020.
People line up to enter a supermarket hours before a citywide curfew is introduced in Melbourne, Sunday, Aug 2, 2020.

Zdravstveni zvaničnici izvijestili su u ponedjeljak o 429 novih infekcija i 13 smrtnih slučajeva u državi Victoria, što uključuje i Melbourne. Premijer države Victoria, Daniel Andrews, u nedjelju je proglasio Melbourne katastrofom COVID-19.

Pored zatvaranja većine trgovina, ostale djelatnosti poput građevinarstva i proizvodnje mesa moraće ograničiti svoje poslovanje od petka.

Premijer države Victoria, Daniel Andrews rekao je u utorak da će ove sedmice dodatnih 500 pripadnika vojske biti raspoređeno u državi kako bi pomogli lokalnim vlastima da izvrše nove naredbe o boravku kod kuće, uključujući i strogi policijski sat do zore.

Andrews je, takođe, rekao da će svi oni koji budu uhvaćeni u kršenju naredbi biti suočeni sa kaznom većom od 3.500 dolara.

Australijski premijer Scott Morrison rekao je u ponedjeljak da će radnici u Viktoriji koji nemaju plaćeno bolovanje, a moraju biti u izolaciji, ostvariti pravo na dobijanje iznosa u visini od 1000 dolara.

U SAD-u, koje bilježe oko četvrtinu od ukupno potvrđenih slučajeva koronavirusa u svijetu, u ponedjeljak su ponovno propali pregovori između Bijele kuće i kongresmena demokrata u cilju postizanja dogovora o novom paketu pomoći koji bi uključivao federalni novac za pomoć milionima ljudi koji su nezaposleni.

Mnogi Amerikanci su tokom pandemije izgubili posao, zbog restrikcija tokom zatvaranja i novih potrošačkih navika, koje su jako naštitile ekonomiji. Prethodni krug federalne pomoći koji je podrazumijevao 600 dolara nezaposlenim istekao je prošle sedmice.

Razgovori dolaze u trenutku kada se Sjedinjene Države suočavaju sa kontinuiranim rastom novih slučajeva od juna, što je natjeralo čelnike nekih država da vrate ograničenja koja su prethodno ukinuli, kada su se nadali da će vratiti ekonomske aktivnosti bez ponovnog širenja virusa.

Donald Trump
Donald Trump

Američki predsjednik Donald Trump rekao je novinarima u ponedjeljak da politika "trajnog zatvaranja" nije "održiv put naprijed" u borbi protiv pandemije koronavirusa. Napomenuo je da su druge zemlje zabilježile ponovni rast u slučajevima nakon gašenja.

Predsjednik se nešto ranije u ponedjeljak obrušio na dr. Deborah Birx, koordinatoricu za reagovanje na koronavirusa u Bijeloj kući, koja je rekla da su SAD ušle u "novu fazu" pandemije u intervjuu koji je dan ranije dala američkoj kablovskoj novinskoj mreži, CNN. Trump je rekao da su komentari dr. Birx da se koronavirus nekontrolisano širi trebali da umire predsjednicu Predstavničkog doma Nancy Pelosi, koja je kritikovala način na koji se administracija nosi sa krizom. Predsjednik je twitnuo da je Birx „zagrizla mamac“ i nazvao je „patetičnom“.

Dr. Anthony Fauci, director of the National Institute for Allergy and Infectious Diseases, adjusts his face mask during a House Subcommittee on the Coronavirus crisis hearing, Friday, July 31, 2020 on Capitol Hill in Washington.
Dr. Anthony Fauci, director of the National Institute for Allergy and Infectious Diseases, adjusts his face mask during a House Subcommittee on the Coronavirus crisis hearing, Friday, July 31, 2020 on Capitol Hill in Washington.

Dr. Anthony Fauci, najbolji nacionalni stručnjak za zarazne bolesti i član radne grupe za borbu protiv koronavirusa, zajedno s Birx, podržao je njenu opservaciju u ponedjeljak.

Fauci je rekao da se Birx osvrnula na "širenje u zajednici", što znači da se virus širi nasumično, umjesto da se koncentriše na jednom mjestu.

"Kada imate širenje u zajednici, mnogo je teže to obuhvatiti i kontrolisati", rekao je dr. Fauci.

See all News Updates of the Day

Wilson Centar: Konsolidacija suvereniteta Kosova rješava izvor napetosti na Balkanu

U izvještaju pod nazivom “Konsolidovanje suvereniteta Kosova: Zašto je to važno i šta treba učiniti” ukazano je da se pružila, kako je navedeno, jedinstvena prilika za rješavanje jednog od glavnih izvora međudržavnih napetosti na Zapadnom Balkanu. (Foto: www.wilsoncenter.org)

Izvještaj je objavio Vilson centar, jedna od prestižnih vašingtonskih akademskih organizacija, a dokument sadrži preporuke za rješavanje spora između Kosova i Srbije u vezi sa kosovskim suverenitetom.

Saveznici Kosova, posebno Sjedinjene Države i članice Evropske unije, potrebno je da pomognu u učvršćivanju kosovskog suvereniteta, dok za Srbiju treba da važe ista pravila kao i za ostale zemlje Zapadnog Balkana, navodi se u izvještaju pod nazivom “Konsolidovanje suvereniteta Kosova: Zašto je to važno i šta treba učiniti".

Stručnjaci te organizacije u dokumentu su ukazali da se pružila, kako je navedeno, jedinstvena prilika za rješavanje jednog od glavnih izvora međudržavnih napetosti na Zapadnom Balkanu.

Građani Kosova izabrali su vladu koja je osvojila znatnu parlamentarnu većinu na platformi napretka i borbe protiv korupcije. Novoj Vladi, koju predvodi premijer Aljbin Kurti, potrebna je čvrsta međunarodna podrška. Saveznici Kosova, posebno Sjedinjene Države i članice Evropske unije, potrebno je da pomognu konsolidovanje kosovskog suvereniteta”, ukazano je u izvještaju Vilson centra osnovanog ukazom američkog Kongresa 1968. godine.

Kako je objašnjeno, nova energična podrška Sjedinjenih Država i Evropske unije potrebna je za ostvarenje cilja postojanja nezavisnih, multietničkih država i društava koja mirno koegzistiraju na Zapadnom Balkanu.

Vlada Kosova posvećena je tim principima, dok Srbija nije. SAD i EU moraju se suočiti sa sve autoritarnijim vlastima Srbije i njenom destabilišućom spoljnom politikom. Vođene zabrinutošću da bi se Beograd mogao naći pod većim uticajem Moskve, usljed njene veličine i efikasnosti bilateralne i multilateralne diplomatije, zapadne zemlje omogućile su Srbiji privilegovan položaj među zemljama Zapadnog Balkana. Umjesto toga, Sjedinjene Države i EU treba da insistiraju na tome da Srbija ispunjava iste standarde u borbi protiv korupcije, kleptokratije i ka ostvarenju demokratizacije, poštovanja manjinskih prava i regionalne koegzistencije – što se traži od ostalih zemalja Zapadnog Balkana”, ukazano je u analizi Vilson centra - institucije koja nosi ime dvadeset osmog američkog predsjednika.

Između ostalog, ocijenjeno je da Srbija omogućava jačanje uticaja neslobodnih država na Zapadnom Balkanu, kao i da je Rusija i Kina koriste kao sredstvo za povećanje sopstvene moći i uticaja i podrivanja koristi koje području Zapadnog Balkana donosi Zapad.

Obnavljanje posvećenosti za učvršćivanje suvereniteta Kosova jedno je od sredstava pomoću kojih partneri Kosova mogu da iskažu privrženost svom demokratskom partneru i iskažu principijelan stav prema srpskom neliberalnom i destabilizujućem djelovanju i protivljenje jačanju vojne saradnje sa Rusijom i Kinom”, ukazano je u tekstu u kom su u tom smislu date konkretne preporuke Sjedinjenim Državama, Evropskoj uniji, Ujedinjenom Kraljevstvu i Sjevernoatlantskoj alijansi (NATO).

Posvetiti se obnovljenom dijalogu koji ravnopravno tretira Kosovo i Srbiju – priznavajući suverenitet i teritorijalni integritet svake od strana. Sjedinjene Države i Evropska unija trebalo bi da podrže te principe i nedvosmisleno se odreknu promjene granica. Tražiti od Kosova i Srbije da se ponašaju odgovorno i poštuju obaveze koje su preuzeli tokom dijaloga. Udvostručiti podršku prijemu Kosova u međunarodne organizacijame ključnim za domaću i međunarodnu bezbjednost: Savjet Evrope, Organizaciju za bezbjednost i saradnju u Evropi, Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, Interpol-u i UNESCO-u”, precizirano je u izvještaju američkog Vilson centra.

Takođe, sugeriše se i da bi od Srbije trebalo tražiti da prekine sa kampanjom blokade prijema Kosova u međunarodne organizacije i povlačenja priznanja nezavisnosti Kosova. Među preporukama je i inicijativa o ohrabrivanju pet država članica Evropske unije koje nisu priznale Kosovo (Kipar, Grčka, Rumunija, Slovačka i Španija) da izmijene svoj odnjos prema nezavisnosti Kosova.

Ukoliko ne žele da priznaju nezavisnost – makar ne bi trebalo da otežavaju prijave za članstvo u međunarodnim organizacijama”, navedeno je u tekstu u kome se ukazuje i na potrebu hitnog odobrenja vizne liberalizacije za Kosovo – čemu, kako je ukazano, Francuska i Holandija treba da prekinu da se protive. Istovremeno, potrebno je, kako je ukazano, insistirati na tome da Kosovo i Srbija ne teže savezništvima sa susjednim zemljama i teritorijama.

Jasno ukazati da Kosovo i Srbija mogu napredovati u pristupnom procesu za članstvo u EU dok primjenjuju osnovne vrijednosti Unije. Pospješiti saradnju između Kosova i NATO -a. Omogućiti razvoj Kosovskih bezbjednosnih snaga u potpuno operativnu vojsku do 2027, saradnju razvijati kroz zajedničke vojne vježbe”, precizirano je u preporukama Vilson centra.

Stručnjaci Vilson centra su, osim dijelu država međunarodne zajednice listu preporuka uputili Kosovu i Srbiji, ali i analizirali i svaku od zemalja pojedinačno.

Stranama u dijalogu o sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa, koji se vodi posljednjih deset godina, poručili su da su ljudi preči od teritorije i da bi priroritet trebalo dati pitanjima koja utiču na živote ljudi.

To podrazumijeva ključne teme vezane za tranzicionu pravdu - lociranje nestalih i dostizanje pravde za žrtve seksualnog nasilja, kao i podršku bilateralnoj ekonomskoj saradnji u borbi protiv nezaposlenosti. Saglasite se sa reciprocitetom prava za srpsku zajednicu na Kosovu i albansku zajednicu u Srbiji - što bi bio osnovni princip za vođenje dijaloga Kosova i Srbije i sporazuma dvije strane. Vlasnička prava i kulturna naslijeđe moraju biti obezbijeđeni za sve građane na Kosovu. To posebno važi za imovinu kosovskih Srba van Sjeverne Mitrovice i okolnih područja, kao i za imovinu kosovskih Albanaca na četiri opštine na sjeveru Kosova”, navedeno je u dijelu dokumenta koji se odnosi na Kosovo i Srbiju.

Kosovu i zvaničnicima te zemlje sugerisano je da obezbijede da Zajednica srpskih opština bude osmišljena na način da podrži saradnju i razmjenu resursa među opštinama u saglasnosti sa Ustavom Kosova, Evropskom unijom i međunarodnim pravom.

Ne bi smjela imati izvršnu vlast van nadležnosti centralnih vlasti. Pokrenite unutrašnji dijalog između većinske i manjinskih zajednica u opštinama širom zemlje koji bi trebalo da uključi vjerske zajednice. Njime bi trebalo da budu razmatrane zabrinutosti građana koji su prethodno bili isključeni iz procesa donošenja odluka”, navedeno je u izvještaju renomirane američke akademske organizacije

Ukazano je i da je Kosovo prepoznato kao ključ za ostvarenje mira i stabilnosti širom regiona, ali i na njegov značaj u simboličnom i geopolitičkom smislu. Vilson centar podsjeća da su zapadne zemlje uložile značajne političke napore i materijalna sredstva u uspjeh te zemlje.

Nakon intervencije čija je svrha bila odbrana kosovskog stanovništva od režima Slobodana Miloševića 1999. otpočela je misija izgradnje kosovske državnosti. Odlučnost u podršci nezavisnog, multietničkog, ujedinjenog Kosova simbol je posvećenosti Zapada nastanku raznolikih, multietničkih i multikonfesionalnih društava proizašlih iz nasilnog raspada Jugoslavije. Ostvarenje te vizije za suvereno i integrisano Kosovo je imperativ miru i stabilnosti na Zapadnom Balkanu i Evropi uopšte.

Konsolidacija suvereniteta Kosova dodatno će ojačati demokratiju, suprotstaviti se rastućem uticaju Rusije i drugih autokratskih režima u regionu, formalno potvrđujući teritorijalni integritet država nasljednica Jugoslavije, i omogućiti regionu da iza sebe ostavi prethodne sporove”, ističe se u dijelu teksta u kome se potencira da se Kosovo, kao posvećeni zapadni saveznik koji teži pridruživanju EU, NATO-u, ide u dobrom smjeru.

Nedavni izbori u februaru 2021. bili su konkurentni, slobodni i pošteni. Većina stranaka učesnica na izborima predstavile su liberalne demokratske političke platforme usredsređene na principe konkurencije i strategije za borbu protiv korupcije. Uprkos kretanjima koja obećavaju, neuspjeh u konsolidaciji suvereniteta Kosova prijeti da podrije postignuti napredak, i izloži region negativnim spoljnim uticajima. Takođe, ostavlja otvorenim destabilizirajuće pitanje ponovne teritorijalne konfiguracije”, poentiraju stručnjaci Vilson centra uz napomenu da je ignorisanje Kosova, kako su ustvrdili, neodrživo.

Imajući u vidu da je Zapadni Balkan sve ugroženiji korupcijom, kleptokratskim otimanjem čitavih država i oživljavanjem neslobodnih, autokratskih država, uključujući ruske pokušaje da se suprotstave težnjama euroatlantskih integracija, kao i hegemonističke ekonomske poteze Kine. Stajati mirno u tom slučaju znači izgubiti tlo pod nogama” zaključeno je u izvještaju Vilson centra koji se u jednom dijelu bavi i aktuelnim trendovima u Srbiji.

Tu je, pak primjećeno, da uspon neliberalnog, nacionalističkog rukovodstva koje predvodi predsjednik Aleksandar Vučić predstavlja veliki rizik po regionalni mir i stabilnost.

Isto važi i za uspostavljanje bliskih veza Srbije sa Rusijom i Kinom. Vlada Srbije nastavlja otvoreno da osporava suverenitet Kosova, prijeti koheziji Bosne i Hercegovine podsticanjem odvajanja Republike Srpske i njenim ujedinjenjem sa Srbijom i radi na podrivanju suvereniteta Crne Gore preko prosrpskih predstavnika u novoj Vladi. Takvi postupci kojim se dijele i destabilizuju regionalne politike, kao i vojno osnaživanje Srbije, podržava Rusija koja se direktno miješa u unutrašnja pitanja zemalja širom Balkana, posebno Crne Gore i Sjeverne Makedonije”, navodi se u dijelu teksta koji se odnosi konkretno na Srbiju.

Ocijenjeno je kao neprihvatljivo da Evropska unija dozvoljava Srbiji da odmiče u pristupnom procesu ka članstvu u Evropskoj uniji ako istovremeno nazaduje ka autokratiji i podriva funkcionalno Kosovo.

Do sada bi Evropskoj uniji trebalo da bude jasno da politika podrške Srbiji da se ne bi okrenula Moskvi treba da bude napuštena. Takav pristup ide na ruku neliberalne vlasti Srbije i njenim autokratskim saveznicima. To dodatno podriva alternativne - demokratske snage unutar Srbije. Priključivanje autoritarnog i revizionističkog srpskog režima Evropskoj uniji, Zapadu i šire podrilo bi vrijednosti liberalizma i ugrozilo regionalnu stabilnost. To bi značilo prijem još jedne neliberalne države u EU – čime se podriva unutrašnja reforma Unije”, navedeno je u izvještaju u kom se dodaje i da nedostatak jedinstvenog stava Unije o suverenitetu Kosova ohrabruje autoritarnu vlast u Beogradu i olakšava sprovođenje agende Rusije i Kine u Evropi.

Te dvije države, pojašnjavaju u izvještaju stručnjaci Vilson centra, imaju koristi od podrške nepopustljivosti Srbije prema Kosovu te se zaključuje da konsolidacija suverenosti Kosova nije važna samo za demokratsku budućnost Srbije, već je postala neophodna miru i stabilnosti na Zapadnom Balkanu i van njega.

Srbija je država koja sa promjenjivim učinkom sedam godina pregovara o članstvu u Evropskoj uniji. U posljednje dvije godine njen proces eurointegracija je bio značajno usporen, što stručnjaci obrazlažu neispunjavanjem potrebnih kriterijuma iz oblasti vladavine prava, borbe protiv korupcije i slobode medija.

Ugroženost slobode medija i izražavanja u Srbiji konstantna je zamjerka u nekoliko posljednjih izvještaja Evropske komisije o napretku Srbije ka članstvu u Evropskoj uniji.

Budućnost svemirskog turizma

Budućnost svemirskog turizma
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:23 0:00

Olimpijada u Pekingu: Aktivisti za ljudska prava pozivaju na bojkot

Olimpijada u Pekingu: Aktivisti za ljudska prava pozivaju na bojkot
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:23 0:00

SAD: Produžen moratorijum na prinudna iseljavanja

Protesti protiv pridnudnog iseljenja u Bostonu

Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) izdali su novi moratorijum na iseljenja koji važi do 3. oktobra, pošto Bidenova administracija nije uspjela da produži važenje tog akta, zbog čega su milioni Amerikanaca rizikovali da ostanu bez krova nad glavom.

Novi moratorijum omogućiće onima koji su ostali bez posla u pandemiji i nemaju da plate kiriju, da ipak ostanu u svojim domovima, u trenutku kada se širi delta soj koronavirusa. Kako se navodi u obrazloženju CDC, moratorijum će spriječiti izbacivanje na ulicu u momentu "visokog nivoa transmisije virusa" i pokriće područja gde živi oko 90 odsto populacije u SAD.

Odluka CDC je u suprotnosti sa onim što je uradila Bidenova administracija, koja nije uspjela da produži moratorijum jer nije bilo dovoljno glasova za to u većinski demokratskom Kongresu.

Prethodno je Vrhovni sud SAD, po žalbi stanodavaca, odlučio da se moratorijum ne može produžavati poslije 31. jula, a Bidenova administracija se na tu odluku nije žalila.

Pošto moratorijum nije produžen, predsjednik SAD je pokušao da odgovornost prebaci na nivo saveznih država i lokalnih samouprava i naložio im da pomognu ugroženim Amerikancima, ali su pojedini progresivni demokratski predstavnici u Kongresu nastavili da pritiskaju administraciju da ipak nešto uradi.

Visoko rangirane demokrate pridružile su se predstavnici Kori Buš koja je kampovala na Kapitolu. Ona je nekada živjela u automobilu sa malim djetetom i sad vodi pokret da se spriječi iseljavanje.

"Pet dana smo bili ovde i zahtijevali od naše vlade da spasi živote. Naš pokret je pomjerio planinu", rekla je Buš.

CDC je u utorak izdao novi moratorijum od 60 dana koji se odnosi na područja sa povećanim brojem novozaraženih.

Biden je rekao da ima novca iz federalnog budžeta, oko 47 milijardi dolara, koji treba da bude dat stanodavcima i onima koji iznajmljuju stanove i kritikovao vlasti saveznih država da sporo raspoređuju novac.

SAD: Hiljade Afganistanaca podobno za izbjeglički status

SAD: Hiljade Afganistanaca podobno za izbjeglički status
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:47 0:00

Učitajte još

XS
SM
MD
LG