Linkovi

Mogherini: Proširenje na Zapadni Balkan je prioritet


Visoka predstavnica Evropske unije Federica Mogherini (arhivski snimak)
Visoka predstavnica Evropske unije Federica Mogherini (arhivski snimak)

U Rumuniji je održan jednodnevni neformalni summit evropske 27-ce, posvećen budućnosti Evropske unije nakon odlaska Velike Britanije. Ton samitu je dala i visoka predstavnica Federika Mogerini koja je, stižući sa tek okončanog skupa lidera Zapadnog Balkana u Tirani, zatražila da se ozbiljno prihvati činjenica da je prijem država regiona stvar prioriteta - iz ekonomskih i bezbjednosnih razloga koji se tiču ne samo regiona, već i cijele Unije.

Neformalni samit na Dan Pobjede je planiran već od trenutka kada su se znali rezultati britanskog referenduma o odlasku, a pitanje je bilo i ostalo: šta i kako dalje? Evropljanima su protekle dvije godine političkog haosa u Londonu izazvanog Bregzitom na neki način i pomogle - ko god je u Uniji pomislio da slijedi Britance, predomislio se videći njihov gotovo katastrofičan slučaj.

Pomaže im danas i činjenica da nisu pod presijom da donose krupne odluke, one čekaju junsko okupljanje lidera. Ugodnu atmosferu nije trebalo da kvari ni pitanje proširenja, jer nije bilo ni planirano. Ipak, mimo plana, pod utiskom tek okončanog skupa Brdo-Brioni procesa u Tirani, šefica evropske diplomatije Federika Mogerini je podsjetila lidere: proširenje na Zapadni Balkan je od zajedničkog interesa.

"Došla sam direktno iz Tirane gdje su se susreli lideri Zapadnog Balkana i to je za mene bila posebna poruka da proces evropskih integracija ima tako visok nivo podrške na Zapadnom Balkanu da zaista vjerujem da evropski lideri danas i ubuduće treba da smatraju budućnost Balkana unutar Unije prioritetom, za naš ekonomski napredak, za bezbjednost regiona i cijele EU. Takvu poruku nosim iz Tirane", istakla je Mogerini.

Evropljane za dvije sedmice očekuju izbori koji će donijeti novi sastav evropskih institucija, Parlamenta i Komisije i za to se treba pripremiti.

Predsjednik Evropskog savjeta Donald Tusk
Predsjednik Evropskog savjeta Donald Tusk

"Dobio sam golmanske rukavice od Helmuta Dukadamena, legendarnog rumunskog golmana uz savjet kako da efikasno branim evropske interese. Pred evropske izbore smo se sastali da razgovaramo o budućnosti, unutrašnjim i globalnim pitanjima, imajući na umu da svijet oko nas se mijenja i postaje nepredvidiv. Odluke o tome ćemo donijeti u junu, a odmah po okončanju evropskih izbora,sazvaću samit i nominovaćemo novo evropsko rukovodstvo, nadam se, već u junu ove godine", rekao je predsjednik Evropskog savjeta Donald Tusk.

Mnogi lideri su potvrdili da im je ovo bio jedan od najlakših i najprijatnijih samita. Neko je primjetio: zatišje pred buru kakvu bi, uz sve do sada neriješene probleme, mogli da donesu skori izbori.

Prognoze govore da će barem trećinu budućeg Evropskog parlamenta činiti euroskeptici i protivnici daljih integracija, koji će svaki evropski plan, pa i onaj o procesu proširenja, činiti teže ostvarljivim.

XS
SM
MD
LG