Linkovi

Može li mormon postati predsjednički kandidat Republikanske stranke?


'Bliski kontakt' Mitta Romneya i Ricka Perryja za televizijske debate u Las Vegasu
'Bliski kontakt' Mitta Romneya i Ricka Perryja za televizijske debate u Las Vegasu

Daniel Cox: "Evangelici su vitalni dio izbornih jedinica u preliminarnim izborima republikanskih kandidata. U prosjeku, svaki četvrti glasač na izborima Republikanske stranke je evangelik. Stoga ta skupina predstavlja značajan dio republikanskog biračkog tijela u preliminarnim izborima, posebice u područjima poput Iowe, Južne Karoline i Floride."

Prema posljednjoj anketi američke televizijske mreže CNN, u utrci za predsjedničku nominaciju Republikanske stranke, bivši guverner Massachusettsa Mitt Romney ima malu prednost nad biznismenom iz Georgije Hermanom Cainom. Većina političkih analitičara Romneyja smatra favoritom, no on se nalazi u defanzivi zbog svoje vjere. Romney je član Mormonske crkve. Mormoni vjeruju u Bibliju, ali također slijede učenje njihovog utemeljitelja, kao i vlastitu svetu knjigu.

Miješanje politike s religijom postalo je svojevrsno raskrižje u utrci za Bijelu kuću sljedeće godine, najviše zbog komentara evangeličkog svećenika Roberta Jeffressa. On podržava predsjedničku kandidaturu teksaškog guvernera Ricka Perryja i protiv je Mitta Romneyja zbog toga što je on član Mormonske crkve.

"Po mom mišljenju, mormoni su sekta. Ako podržimo mormonskog kandidata, znači da štujemo sektu" - izjavio je Robert Jeffress.

Mormoni općenito slijede kršćansko učenje, ali slijede i vlastitog utemeljitelja, Josepha Smitha - svećenika iz 19. stoljeća - te svetu knjigu, Knjigu mormona. Robert Jeffress kaže da su mormoni ljudi od morala, ali nisu dio opće-prihvaćene forme kršćanstva, no taj njegov stav mnogi mormoni osporavaju.

Problem religije pojavio se u debati republikanskih predsjedničkih kandidata, nedavno održanoj u Las Vegasu, kad je od Ricka Perryja zatraženo da komentira izjave svećenika Jeffressa. "Ta je osoba izrazila svoje mišljenje. Ja se s tim ne slažem, Mitt, i to sam rekao. No, činjenica je da Amerikanci razumiju vjeru, a ono u što su vjeru izgubili je trenutni stanar Bijele kuće" - rekao je Rick Perry, ograđujući se od izjave Roberta Jeffresa.

Mitt Romney je rekao da je povezivanje bilo kakve vjere s političkim kandidatima krivo: "Ideju da bismo trebali izabrati ljude u javnu službu na osnovu njihove vjere nalazim jako uznemirujućom. Prisjetite se samo da su utemeljitelji Sjedinjenih Država naglašavali, te čak stavili u američki Ustav, da ne bismo trebali birati predstavnike u vladi na osnovu njhove religije."

Romneyju može međutim na izborima smetati oklijevanje nekih kršćanskih glasača da ga podrže, kaže Daniel Cox iz Javnog instituta za vjerska istraživanja u Washingtonu: "Evangelici su vitalni dio izbornih jedinica u preliminarnim izborima republikanskih kandidata. U prosjeku, svaki četvrti glasač na izborima Republikanske stranke je evangelik. Stoga ta skupina predstavlja značajan dio republikanskog biračkog tijela u preliminarnim izborima, posebice u područjima poput Iowe, Južne Karoline i Floride."

Međutim, Daniel Cox kaže da postoji način da Mitt Romney prevlada neke od tih sumnji, ukoliko može uvjeriti glasače, osobito evangelike u preliminarnim republikanskim izborima, da dijeli njihove političke vrijednosti. Ako to uspije, onda će njegovo vjersko opredjeljenje biti manje važno njegovim glasačima, kaže Cox.

Ako pobijedi kao republikanski predsjednički kandidat i porazi predsjednika Baracka Obamu sljedeće godine, Mitt Romney će postati prvi predsjednik Sjedinjenih Država koji je mormon.

XS
SM
MD
LG