Linkovi

Moderna tuži Pfizer zbog patenta na vakcinu protiv Covida


Ampule sa vakcinama protiv Covida koje su proizvele farmaceutske kompanije Pfizer i Moderna
Ampule sa vakcinama protiv Covida koje su proizvele farmaceutske kompanije Pfizer i Moderna

Farmaceutska kompanija Moderna, proizvođač vakcine protiv Covida 19, tužila je kompaniju Pfizer i njenog njemačkog partnera BioNTech, da su kopirali njenu tehnologiju prilikom proizvodnje sopstvene vakcine.

Moderna je u petak saopštila da je vakcina Pfizera i BioNTecha prekršila patent koji je Moderna podnijela prije nekoliko godina da zaštiti tehnologiju svoje preventivne vakcine. Kompanija je podnijela tužbu za kršenje patenta i američkom saveznom sudu i jednom sudu u Njemačkoj.

Portparolka kompanije Pfizer nije željela da komentariše tužbu, navodeći da Pfizeru još nije uručena kopija tog dokumenta.

Vakcine Moderne i Pfizeru, koje se daju u dvije doze, obje koriste mRNK tehnologiju da bi pomogli pacijentima da se izbore sa koronavirusom.

Vakcine mRNK djeluju tako što se u telo ubrizgava genetski kod takozvanog "šiljastog" proteina, koji se nalazi na površini koronavirusa. Taj kod, mRNK, pohranjen je u svojevrsnoj loptici masnih ćelija, i ćelijama organizma daje uputstva kako da proizvode bezopasne kopije šiljastog proteina, da bi se imuni sistem obučio da prepozna pravi virus.

Taj pristup je radikalno drugačiji u odnosu na tradicionalne vakcine. Moderna kaže da je počela sa razvojem svoje platforme mRNK tehnologije 2010, i to je pomoglo kompaniji da brzo proizvede vakcinu nakon što je izbila pandemija početkom 2020.

Do kraja godine, američki regulatori su odobrili i vakcine Pfizera i Moderne za upotrebu nakon što je kliničko istraživanje pokazalo da su obe visoko efikasne.

Stephane Bancel direktor Moderne, saopštio je da je ta kompanija prva razvila tu tehnologiju i uložila milijarde dolara u njeno stvaranje.

Kompanija je saopštila da vjeruje da su vakcine njenih rivala prekršile patente koje je Moderna zaštitila 2010. i 2016.

Moderna kaže da je svjesna važnosti pristupa vakcinama i ne traži da se Pfizerova vakcina skloni sa tržišta. Također nije tražila da se spriječi njena buduća prodaja.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG