Linkovi

Moderna nije dobila odobrenje za treću dozu u SAD


Naučnici kažu da nema dovoljno dokaza da je potrebno tri doze Moderne
Naučnici kažu da nema dovoljno dokaza da je potrebno tri doze Moderne

Naučnici u američkoj Agenciji za hranu i lijekove (FDA) ocijenili su da za vakcinu Moderna nije potrebna treća doza, jer nivo zaštite poslije dvije doze ostaje veliki.

Stručnjaci navode da se pokazalo da treća doza Moderne povećava broj antitijela, ali da razlika između druge i treće doze nije dovoljna da bi se odobrila booster doza.

FDA obično usvaja savjete svog stručnog tima, ali nije obavezna da to uradi. Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) će odlučivati o tome ko treba da primi treću dozu, ako je FDA odobri.

Moderna je tražila autorizaciju za treću dozu vakcine koja je duplo slabija od prve dvije doze. Kompanija je tražila odobrenje za booster za starije od 65 godina i osobe koje su u visokom riziku da se zaraze. Takvo odobrenje već je dobio Pfizer.

Administracija predsjednika SAD Joe Bidena najavila da je da bi do kraja godine svi odrasli mogli da dobiju treću dozu vakcine, ali je FDA ocijenila da nema dovoljno dokaza da je booster doza potrebna svima.

Podaci o potrebi za trećom dozom uglavnom dolaze iz Izraela gdje je većina dobila booster Pfizerove vakcine. Ali, takve studije ne postoje za vakcine Moderne i Džonson i Džonson, koji su takođe tražili odobrenje za dodatnu dozu.

Džonson i Džonson traži odobrenje za drugu dozu, jer se ta vakcina daje u samo jednoj dozi. Razmak između dvije doze bi, prema prijedlogu kompanije, trebalo da bude dva mjeseca za odrasle koji su u riziku da se zaraze koronavirusom, dok se za ostale predlaže razmak od šest mjeseci.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG