Linkovi

Moderna: Dodatna doza vakcine jača imunitet protiv omikrona


ARHIVA - Ljekar priprema dozu Modernine vakcine protiv COVID19 u Los Angelesu, 29. marta 2021. (Foto: AP/Gerald Herbert)
ARHIVA - Ljekar priprema dozu Modernine vakcine protiv COVID19 u Los Angelesu, 29. marta 2021. (Foto: AP/Gerald Herbert)

Američka farmaceutska kompanija Moderna saopštila je da inicijalni laboratorijski testovi pokazuju da je treća doza njene postojeće vakcine protiv COVID19 efikasna protiv omikron varijante koronavirusa, koja se ubrzano širi po SAD i svijetu.

U saopštenju koje je objavila u ponedeljak, kompanija navodi da njen booster, koji čini polovina doze prvobitne vakcine, 37 puta povećava nivo antitijela, dok puna doza vakcine, koja se koristi u okviru primarnog režima vakcinacije, povećava antitijela više od 80 puta.

Doktor Pol Barton, glavni medicinski direktor Moderne, kaže da studija, koja još nije prošla stručnu recenziju, dokazuje da je vakcina te kompanije efikasna, "izuzetno bezbjedna" i da će "zaštiti ljude u predstojećem prazničnom periodu i kroz zimske mjesece kada ćemo vidjeti najteži pritisak omikrona".

Američki zdravstveni zvaničnici dozvolili su prošlog mjeseca da se vakcine koje je razvila Moderna, kao i one kompanije Pfizer, koriste kao boosteri za sve odrasle Amerikance. Dan ranije, doktor Entoni Fauči, glavni američki stručnjak za infektivne bolesti, upozorio je da omikron "bjesni širom svijeta", i pozvao Amerikance da se vakcinišu i prime booster.

Svjetska zdravstvena organizacija saopštila je u nedelju da je omikron, koji je prvo otkriven prošlog mjeseca u nekoliko država na jugu Afrike, sada prisutan u 89 zemalja.

U državi New York je, treći dan za redom, zabilježen rekordno visoki broj novih infekcija, sa skoro 22.500 potvrđenih slučajeva. Povećani broj infekcija doveo je do zatvaranja brojnih pozorišta i restorana, a prizori iz grada podsjećaju na mart 2020. godine, kada se COVID19 prvi put pojavio. Građani satima čekaju u dugim redovima da se testiraju.

Kovid i dalje remeti tri glavne profesionalne sportske lige u Sjevernoj Americi. Nacionalna hokejaška liga (NHL) odložila je ukupno 27 utakmica u subotu i nedelju i odložila dodatnih 12 utakmica do 23. decembra, jer podrazumijevaju putovanje između SAD i Kanade. Nacionalna fudbalska liga (NFL) je bila primorana da pomjeri više utakmica sa nedelje na ponedeljak i utorak, zbog izbijanja kovida 19 među članovima nekoliko timova. Više od 100 igrača ukupno je preskočilo utakmice zbog zdravstvenih i bezbjednosnih protokola lige.

Nacionalna košarkaška asocijacija (NBA) saopštila je da odlaže pet utakmica u nedelju, pošto su igrači u nekoliko timova testirani pozitivni na koronavirus.

Demokratski senatori Elizabet Voren i Kori Buker saopštilii su da su testirani pozitivni na kovid 19.
Demokratski senatori Elizabet Voren i Kori Buker saopštilii su da su testirani pozitivni na kovid 19.

Virusa nije pošteđen ni američki Kongres, gdje su dvoje istaknutih zakonodavaca demokratska senatorka Elizabet Voren i njen kolega Kori Buker saopštili da su testirani pozitivni. Voren i Buker su rekli da su vakcinisani i da su dobili bustere.

Za to vrijeme, Izrael je saopštio da je zabranio putovanja u 10 zemalja - Belgiju, Kanadu, Njemačku, Mađarsku, Italiju, Maroko, Portugal, Švajcarsku, Tursku i SAD, zbog brzog širenja omikminirona. Prema "crvenoj listi" te zemlje, od Izraelaca koji se vraćaju iz tih zemalja traži se da provedu vrijeme u karantinu, čak i ako su vakcinisani.

Izraelsko ministarstvo zdravlja prijavilo je 175 slučajeva nove varijante u nedelju.

U izvještaju su korišteni i podaci agencija AP i Reuters.
  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG