Linkovi

Model ljudskog embrija, bez spermatozoida i jajne ćelije


Model ljudskog embriona u ranoj fazi, stvoren od strane izraelskih naučnika bez upotrebe jajašaca, sperme ili materice.
Model ljudskog embriona u ranoj fazi, stvoren od strane izraelskih naučnika bez upotrebe jajašaca, sperme ili materice.

Izraelski naučnici su kreirao model ljudskog embrija iz matičnih ćelija koji je u svemu kao pravi embrio star 14 dana.

Istraživači s Weizmann instituta za nauku, u Izraelu, izradili su model embrija koji odražava ljudski embrij star 14 dana, a sve to bez upotrebe sperme, jajašaca ili materice.

Ovi sofisticirani, ali umjetni modeli mogu se pohvaliti svim obilježjima ove razvojne faze, od posteljice do žumanjčane vrećice.

Otkriće je opisano u naučnom radu u časopisu Nature početkom septembra

Nedovoljno znanja o ranim fazama ljudskog razvoja

Naučnici znaju osnove ranog razvoja ljudskog embrija, ali vrlo su sitni detalji još uvijek obavijeni velom tajne. Zbog toga su istraživači Weizmann instituta za nauku u Izraelu radili na stvaranju modela ljudskih embrija u laboratoriju. Ovo nije jedini pokušaj stvaranja umjetnog embrija za potrebe izučavanja, već su stvarani takvi embriji miševa.

U junu ove godine je objavljeno kako su naučnici s Univerziteta Cambridge stvorili umjetne ljudske embrije, paralelno s istim timom s Weizmann instituta koji je izdao rad u Nature. Razlika je u tome što je izraelski tim sada publicirao svoj rad ne samo u preprintu nego i zvanično.

Umjesto tradicionalnog spermatozoida i jajne ćelije, naučnici su započeli s pluripotentnim matičnim ćelijama. Ove ćelije imaju potencijal da se razviju u mnoge druge ćelije u organizmu, pa se zato i zovu „pluripotentne”.

One nisu specijalizirane za određene uloge u organizmu i pomoću koktela hemikalija, koje naučnici zovu „razvojni faktori“, one se mogu transformirati u četiri vrste ćelija koje su prisutne u najranijim fazama razvoja ljudskog embrija.

Laboratorijski embrij ima sve dijelove kao onaj nastao oplodnjom

Ovi modeli embrija rasli su dok nisu nalikovali embriju 14 dana nakon oplodnje, što je zakonska granica ove vrste istraživanja u mnogim zemljama.

Građa umjetnog embrija ima mnogo finih detalja koje bi iskusan stručnjak za plodnost mogao prepoznati pod mikroskopom, od trofoblasta nalik posteljici do šupljina koje bi hranile bebu.

Svaki dio je bio savršeno repliciran, sve do ćelija odgovornih za pozitivna očitanja testa trudnoće. Zapravo, kada je tim primijenio izlučevine iz tih ćelija na komercijalni test za trudnoću, test je bio pozitivan.

Važnost istraživanja

Umjetni embriji mogli bi se pokazati nevjerovatno korisnima. Mogli bi naučnicima ponuditi vrijedne nalaze o tome kako se različite vrste ćelija razlikuju u ključnim prvim danima i sedmicama razvoja embrija.

Oko 30% trudnoća ne uspije u prvoj sedmici, a da žena uopšte nije svjesna da je trudna.

S takvim novim saznanjima, novi tretmani osmišljeni za sprječavanje spontanih pobačaja mogli bi biti na pomolu.

  • 16x9 Image

    Jelena Kalinić

    Biolog, dopisnik Glasa Amerike za nauku, i dobitnica EurekaAlert (AAAS) Felowship 2020. za naučne novinare. Vodi blog Quantum of Science od 2015.

XS
SM
MD
LG