Linkovi

Nokia, Microsoft i Motorola predstavili nove mobitele i male kompjutere


Google je Motorolu kupio u maju
Google je Motorolu kupio u maju

Karakteristike tih spravica su bežično punjenje, bolje kamere, i operativni sistem Windows 8.

Konkurencija raste u svijetu mobilnih kompjutera. Jučer su partneri Nokia i Microsoft, kao i Motorola kojoj je vlasnik Google, objavili svoje nove proizvode. Dodatni broj mobitela i prenosnih kompjutera će biti objelodanjen narednih sedmica.

Nokia i Microsoft su zajednički u New Yorku objelodanili dva nova mobitela, Lumia 820 i 920. Karakteristike tih spravica su bežično punjenje, bolje kamere, i imaće operativni sistem Windows 8. Partnerski odnos je važan, kaže izvršni direktor Nokie Stephen Elop.

Kako bi potrošačima pružila konkurentno iskustvo, Nokia je morala biti dio ekosistema, kaže on.

Ekosistem je mješavina softwera, hardwera i digitalnih mreža. Kompanije kao što su Apple, kao i novi igrač Google sa svojim Android operativnim sistemom, stvorili su ekosisteme koji dominiraju tržištem mobitela i malih prenosnih kompjutera. Elizabeth Fife proučava industriju mobilnih telefona i kompjutera na univerzitetu u južnoj Kaliforniji, i kaže da se Microsoft nada dijelu akcije.

Imate uslugu, spravicu, i kada kontrolirate oba ta elementa, imate veću snagu, snagu platforme, kaže Elizabeth Fife.

Motorola, koju je Google kupio u maju, predstavlja tri nove verzije svog klasičnog telefona Razr. Kao i Nokijini novi mobiteli, oni će imati četvrtu generaciju mreže velike brzine, 4-G. Microsoft se nada da će izmijeniti okruženje sa sistemom Windows 8, novim operativnim sistemom koji će imati verzije za osobne kompjutere, mobitele i prenosne kompjutere, kaže Elizabet Fife.

U odnosu na ekosisteme Apple i Google koje smo imali u posljednje dvije ili tri godine, možda će se pojaviti novi igrač, što je dobro, kaže Elizabeth Fife.

Predstojeće objave od strane drugih kompanija će proširiti tržište. Među novim uređajima bi trebali biti novi Kindle Reader od Amazona, IPhone 5 od Applea, i krajem oktobra, novi mali prenosni Microsoft kompjuter koji će imati sistem Windows 8.
Nokia, Microsoft i Motorola predstavili nove mobitele i male kompjutere
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:10 0:00
XS
SM
MD
LG