Linkovi

MMF: Ugrožen globalni gospodarski rast


Olivier Blanchard
Olivier Blanchard

Dvije godine nakon globalne gospodarske krize, svjetska ekonomija raste po stopi od oko 4.5 posto. Međutim rast je neravnomjeran – upozorio je čelni ekonomist Međunarodnog monetarnog fonda Olivier Blanchard.

Svjetska se ekonomija postupno oporavlja, ali njezin rast ugrožava velik nacionalni dug niza europskih država, inflacija u takozvanim 'novim ekonomijama', skuplja nafta kao i nestabilnost na Srednjem istoku. To su zaključci analize koju je objavio Međunarodni monetarni fond.

Dvije godine nakon globalne gospodarske krize, svjetska ekonomija raste po stopi od oko 4.5 posto. Međutim rast je neravnomjeran – upozorio je čelni ekonomist Međunarodnog monetarnog fonda Olivier Blanchard: "Ako se podaci pogledaju malo bolje, vidi se da je prognoza rasta za najnaprednije ekonomije samo 2.5 posto, za ovu i sljedeću godinu. Za velike ekonomije koje su u ekspanziji kao i za zemlje u razvoju, prognoza rasta je 6.5 posto."

Primjer ekonomije u ekspanziji je kineska ekonomija koja će rasti po stopi od 9.6 posto, a indijska će rasti po stopi od 8 posto. U tim je ekonomijama najveći problem to što bi se mogle 'pregrijati' i imati visoku inflaciju - kaže Olivier Blanchard. U razvijenim zemljama Zapada problem je odveć spori rast koji ne jamči brže upošljavanje. "Da bi gospodarska obnova bila kontinuirana, razvijene zemlje moraju konsolidirati svoju fiskalnu, proračunsku politiku. Da bi to učinile, i održale rast, one moraju početi više izvoziti. S druge strane, zemlje poput Kine moraju prekinuti svoj oslonac na izvoz i razviti domaću potrošnju" - rekao je čelni ekonomist MMF-a.

Olivier Blanchard kaže da je jedan od ključnih aspekata kontinuiranog globalnog rasta – podizanje vrijednosti nacionalnih valuta poput kineske, koja se održava na umjetno niskoj razini. Kina to čini kako bi njezini izvoz bio što jeftiniji.

Međutim, još veća opasnost po svjetsku ekonomiju je nestabilnost na Srednjem istoku i poskupljenje nafte – kaže Marcus Noland iz Instituta za međunarodno gospodarstvo Peterson: "To je vjerojatno najveća opasnost po kontinuirani rast. Ako se zbog nestabilnih političkih prilika veća količina nafte povuče s tržišta, onda će ona biti skuplja – što će dovesti do ponovnog usporavanja svjetske ekonomije."

Problemi s visokim nacionalnim dugom u Irskoj, Grčkoj i Portugalu također ugrožavaju globalnu ekonomiju. Međutim, Olivier Blanchard kaže da će se razmjeri te opasnosti moći ustanoviti tek nakon izvjesnog vremena.

Od problema koji ugrožavaju svjetske gospodarske trendove tu je i situacija u Japanu, nakon potresa, tsunamija i krize u njegovom nuklearnom sektoru. Međunarodni monetarni fond je umanjio prognozu rasta za Japan za dvije desetine jednog postotka. Međutim, očekuje se da će se ekonomski rast u Japanu zapravo ubrzati, nakon što počne obnova po veličini treće svjetske gospodarske sile.

XS
SM
MD
LG