Linkovi

MMF: Svjetska ekonomija u 2010. će rasti po bržoj stopi od očekivanja


Međunarodna kreditna institucija kaže da će brzo rastuća tržišta Brazila, Kine i Indije predvoditi u globalnom oporavku

U svom najnovijem izvješću o stanju svjetskog gospodarstva, Međunarodni monetarni fond prognozira za ovu godinu globalni ekonomski rast po stopi od 4,2 posto. Prognoza za slijedeću godinu - 4,3 posto - nije promijenjena. Glavni ekonomist MMF-a Olivier Blanchard kaže da je svjetska ekonomija u vrlo važnoj fazi u sklopu napora da se oporavi od globalne financijske krize.

Izbjegnuta je globalna depresija. Svjetska ekonomija se oporavlja i to bolje nego što smo prije uopće smatrali mogućim. To je vrlo dobra vijest”.

Blanchard ističe da su gospodarstva nekih zemalja u razvoju na čelu oporavka: prognozira se da će Azija doživjeti najjači rast, po stopi od 8,7 posto. MMF kaže da su se mnoga gospodarstva vratila visokoj stopi rasta, ali izazovi su i dalje prisutni. Među naprednim ekonomijama, Sjedinjene Države će, kako se očekuje, ostvariti življi gospodarski rast od Europe i Japana, ali će zaostati iza Kine i drugih zemalja u razvoju.

U Sjedinjenim Državama, potrošači - koji su bili glavni motor ekonomije prije krize - sada su oprezniji. U Europi, gdje banke imaju središnju ulogu u financijskom posredovanju, oslabljeni bankovni sektor ograničava kreditnu ponudu. U Japanu, ponovno se pojavila deflacija, uzrokujući veće kamatne stope i ugrozivši ionako spor oporavak”.

Očekuje se da će kinesko gospodarstvo ove godine imati rast od 10 posto, a Indije 8,8 posto. Za ekonomiju Sjedinjenih Država prognozira se rast po stopi od 3,1 posto, a za 16 europskih zemalja, koje dijele zajedničku monetu – euro - jedan posto. Blanchard kaže da, usprkos dobrih vijesti, postizanje jakog, održivog i uravnoteženog rasta globalne ekonomije neće biti lako.

To će zahtijevati više posla, prvenstveno fiskalnu konsolidaciju u naprednim zemljama, prilagodbu mjenjačkih kurseva, rebalansiranje potražnje u čitavom svijetu ... to su zadaci koji predstoje kreatorima politike tijekom slijedećih nekoliko godina”.

U izvješću MMF-a upozorava se da bi vrtoglavi rast deficita državnih proračuna, odnosno javnih zaduženja, mogli imati teške posljedice po globalnu ekonomiju. Nova MMF-ova procjena ekonomskog rasta dolazi točno uoči početka ključnog sastanka globalnih financijskih čelnika ovaj tjedan u Washingtonu tijekom kojeg će financijski čelnici razgovorati i sa skupinom od 20 zemalja, među kojima su najbogatije zemlje svijeta, kao i vodeće ekonomije u razvoju - Brazil, Kina, Indija i Rusija. Ti razgovori, kao i sastanci do kraja tjedna bit će usredotočeni na napore za reformiranjem financijskih regulatornih sustava, rebalansiranje globalnog rasta, te načine da se oporavak učini bolje održivim.

XS
SM
MD
LG