Linkovi

MMF prognozira da bi Kina 2016. mogla postati najveća ekonomska sila svijeta


MMF prognozira da bi Kina 2016. mogla postati najveća ekonomska sila svijeta
MMF prognozira da bi Kina 2016. mogla postati najveća ekonomska sila svijeta

Ekspanzija kineske ekonomije u posljednjih je deset godina slijedila rast od nekih 10 posto. Samo prije 10 godina, američka je ekonomija bila tri puta veća od kineske.

Međunarodni monetarni fond prognozira da bi Kina do 2016. godine mogla postati najveća ekonomska sila svijeta.

Prošle je godine Kina došla na drugo mjesto po veličini gospodarskog proizvoda, zamijenivši na njemu Japan. U roku od pet godina, moglo bi se dogoditi da prestigne i Ameriku, ako održi brz gospodarski rast, a američki ostane ovakvim kakav je.

Bruto društveni proizvod Kine sada je 11 bilijuna i 200 milijardi godišnje, a američki 15 bilijuna i 200 milijardi. Do 2016., kineski bi mogao narasti na 19 bilijuna, dok bi američki – ako ostane sadašnja stopa rasta – tada bio 18 bilijuna i 800 milijardi dolara.

Bruto društveni proizvod je vrijednost svih proizvedenih roba i usluga u jednoj godini, i ne uzima u obzir veličinu zemlje – a Kina je po broju stanovnika više od četiri puta veća od Amerike.

Ekspanzija kineske ekonomije u posljednjih je deset godina slijedila rast od nekih 10 posto.

Samo prije 10 godina, američka je ekonomija bila tri puta veća od kineske.

Ukoliko postane najveća ekonomska sila svijeta, na Kinu bi otpadalo oko 18 posto svjetskog gospodarstva, a na Sjedinjene Države 17.7 posto.

XS
SM
MD
LG