Linkovi

MMF: 'Svjetska ekonomija ulazi u novu, opasnu fazu'


Olivier Blanchard
Olivier Blanchard

U vezi američke ekonomije, MMF navodi da je glavni problem anemični rast, čiji su uzroci – među ostalim – visok javni dug te loša situacija na tržištu nekretnina, kao i opća zaduženost američkih građana.

Međunarodni monetarni fond drastično je umanjio svoje prognoze u vezi rasta globalne ekonomije, rekavši da ona sada ulazi u 'novu, opasnu fazu.'

Obnova nakon recesije od prije dvije godine značajno je oslabljena, i zbog toga je MMF snizio svoja predviđanja u vezi rasta u gotovo svim regijama svijeta.

Zbog razmjerno brzog rasta u državama poput Brazila, Indije i Kine, svjetska će ekonomija u ovoj i sljedećoj godini imati stopu rasta od četiri posto – stoji u prognozi MMF-a.

Prognoze za Sjedinjene Države i euro-zonu znatno su skromnije. MMF je upozorio da će zapad ponovno pasti u recesiju ako se ne obuzdaju državni troškovi i ne ojača povjerenje potrošača.

Čelni ekonomist Međunarodnog monetarnog fonda Olivier Blanchard izjavio je da je u svijetu 'strah od neizvjesne budućnosti vrlo jak'.

U vezi američke ekonomije, MMF navodi da je glavni problem anemični rast, čiji su uzroci – među ostalim – visok javni dug te loša situacija na tržištu nekretnina, kao i opća zaduženost američkih građana. MMF predviđa da će američka ekonomija ove godine rasti pos topi od 1.5 posto, za jedan posto manje od prvotne prognoze MMF-a.

MMF poziva Bijelu kuću i Kongres da se dogovore o srednjeročnom smanjenju zaduživanja, kako bi burze ostale stabilne. Poziva se na izglasavanje još jednog, državnog poticaja za privatni sektor te kontinuitet monetarne politike koja pogoduje privatnom poduzetništvu.

XS
SM
MD
LG