Linkovi

MMF: 'Globalni financijski sustav i dalje je Ahilova peta svjetske ekonomije'


MMF: 'Globalni financijski sustav i dalje je Ahilova peta svjetske ekonomije'
MMF: 'Globalni financijski sustav i dalje je Ahilova peta svjetske ekonomije'

Međunarodni monetarni fond priopćio je da se globalni financijski sustav donekle oporavio od ekonomske krize, ali ostaje Ahilova peta ekonomskog oporavka. U novom istraživanju MMF-a navodi se da problemi u bankovnom sektoru znače da vlade moraju biti oprezne i spore prije nego povuku podršku financijskim institucijama. MMF također poziva na razjašnjavanje novih pravila reguliranja financijskog sustava.

Američki ekonomski oporavak, u međuvremenu, dobiva poticaj od sektora usluga. Privatna organizacija Institute for Supply Management izvještava da je američki sektor usluga rastao i u rujnu, deveti mjesec zaredom, i to bržom stopom od očekivane. Ova organizacija anketira kompanije u uslužnom sektoru, od banaka preko restorana do pružatelja zdravstvenih usluga. U izvješću se navodi da su kompanije i dalje oprezne po pitanju ekonomije, a da tek nešto više od polovice ispitanih izražava neki optimizam.

A najnoviji pokazatelji iz Europe sugeriraju oporavak ekonomskog oporavka na kontinentu. Tvrtka Markit, koja se bavi financijskim informacijama, navodi da su europski sektor usluga i industrije rasli u rujnu po najsporijoj stopi u proteklih sedam mjeseci, a da je u Španjolskoj i Irskoj zabilježen pad. Podaci sugeriraju i pad ekonomskog rasta u Italiji. Kako se pojašnjava, europski ekonomski rast sve više ovisi o zemljama poput Francuske i Njemačke, a dovodi se u pitanje sposobnost Grčke, Portugala i Irske da rastu u vrijeme kad moraju značajno rezati svoju državnu potrošnju.

XS
SM
MD
LG