Linkovi

SAD: Velikanu u čast


SAD: Velikanu u čast
SAD: Velikanu u čast

Visoka statua Martina Luthera Kinga, kao centralni dio kompleksa, te brojni citati iz njegovih govora i tekstova uklesani u granitne zidove, podsjećaće Amerikance i svijet na njegovu borbu za jednakost svih ljudi, bez obzira na boju kože i društveni status, na njegovu vjeru da snovi mogu biti ostvareni.

Uz prisustvo preko 50 hiljada Amerikanaca iz svih dijelova Sjedinjenih Država, uz obraćanje predsjednika Baracka Obame i drugih istaknutih zvanica, uz nastupe nekih od najboljih američkih muzičara, jučer je u Washingtonu svečano i zvanično otvoren spomen-kompleks posvećen Martinu Lutheru Kingu. Memorijal njemu u čast impersivan je podsjetnik da su mnogi snovi najistaknutijeg borca za puna građanska prava američkih crnaca i najmlađeg dobitnika Nobelove nagrade za mir ostvareni.

„Sretan sam sa vama danas, na okupljanju koje će ući u povijest naše nacije kao najveći skup za slobodu.....“ - rekao je, između ostalog, lider pokreta za građanska prava američkih crnaca Martin Luther King u svom čuvenom govoru "I Have a Dream" 1963. godine u Washingtonu.

Jučer, skoro pola stoljeća kasnije, na hiljade Amerikanaca ponovo su bili u glavnom američkom gradu, da prisustvuju svečanom otvaranju memorijalnog kompleksa njemu u čast.

Joyce Hayward stigla je sa Bahama:

„Željela sam biti dio svečanosti u čast čovjeka koji mi je pomogao da budem slobodna.“

Jeanine Hill došla je iz Ohia:

„Ovo je poseban dan za Amerikance afričkog porijekla. Memorijal Martinu Lutheru Kingu bio nam je potreban i ja sam vrlo ponosna što sam bila prisutna ovom historijskom momentu.“

Velečasni Jesse Jackson, istaknuti aktivista za poštivanje ljudskih prava naglasio je da Kingova borba mora biti nastavljena:

„Imamo obavezu, ne samo slaviti, nego odgovarati na moralne, ekonomske, pravne, socijalne izazove današnjice.“

Posebno toplo bila je pozdravljena Christine King Farris, sestra Martina Luthera Kinga.

Dr. Christine King Farris
Dr. Christine King Farris

„Odrasla sam uz čovjeka koji je postao simbol humanosti i hrabrosti, nade i podstreka milionima ljudi“ – istakla je, uz ostalo, gospođa Farris.

Ipak, govovornik dana bio je predsjednik Sjedinjenih Država Barack Obama, šestogodišnjak u vrijeme kada je King ubijen:

„Zbog vizija nade i Kingove moralne snage barikade i licemjerje su počeli padati.... Vrata novih mogućnosti su otvarana za nove generacije.... Da, zakoni su mijenjani, ali mijenjala su se i srca i svijest“ - rekao je prvi američki predsjednik, crnac.

Desetak metara visoka statua Martina Luthera Kinga, kao centralni dio kompleksa, te brojni citati iz njegovih govora i tekstova uklesani u granitne zidove, podsjećaće Amerikance i svijet na njegovu borbu za jednakost svih ljudi, bez obzira na boju kože i društveni status, na njegovu vjeru da snovi mogu biti ostvareni.

XS
SM
MD
LG