Linkovi

Uvijeno magnetno polje uočeno oko centralne crne rupe Mliječnog puta


Ova slika koju je objavila Evropska južna opservatorija 27. marta 2024. prikazuje polarizirani pogled na crnu rupu Mliječnog puta, sa linijama koje označavaju orijentaciju polarizacije u vezi s magnetskim poljem oko sjene crne rupe.
Ova slika koju je objavila Evropska južna opservatorija 27. marta 2024. prikazuje polarizirani pogled na crnu rupu Mliječnog puta, sa linijama koje označavaju orijentaciju polarizacije u vezi s magnetskim poljem oko sjene crne rupe.

Astronomi su objavili da su otkrili snažno i organizirano magnetno polje uvijeno u spiralni uzorak oko supermasivne crne rupe Mliječnog puta, otkrivajući ranije nepoznatu karakteristiku neizmjerno moćnog objekta koji vreba u centru naše galaksije.

Struktura magnetnog polja koje izvire sa ruba crne rupe zvane Strelac A*, ili Sgr A*, veoma liči na onu koja okružuje jedinu drugu crnu rupu ikada snimljenu, veću koja se nalazi u centru obližnje galaksije zvane Messier 87. , ili M87, rekli su istraživači. To ukazuje da jaka magnetna polja mogu biti zajednička karakteristika za crne rupe, dodali su.

Magnetno polje oko crne rupe M87, omogućava joj da lansira snažne mlazove materijala u svemir, rekli su istraživači. Ovo ukazuje da, iako takvi mlaznjaci do danas nisu otkriveni oko Sgr A*, oni bi mogli postojati - i mogli bi biti vidljivi u bliskoj budućnosti, dodali su.

Istraživači su objavili novu sliku koja prikazuje okruženje oko Sgr A* u polariziranom svjetlu po prvi put, otkrivajući strukturu magnetnog polja. Polarizovano svjetlo dolazi od subatomskih čestica zvanih elektroni koji kruže oko linija magnetnog polja.

Sgr A* ima 4 miliona puta veću masu od našeg Sunca i nalazi se na oko 26.000 svjetlosnih godina - udaljenost koju svjetlost prijeđe za godinu dana, 5,9 triliona milja (9,5 triliona km) - od Zemlje.

"Neko vrijeme smo vjerovali da magnetna polja igraju ključnu ulogu u načinu na koji crne rupe hrane i izbacuju materiju u moćnim mlazovima", rekla je astronom Sara Issaoun iz Centra za astrofiziku - Harvard & Smithsonian i suvoditelj istraživanja.

"Ova nova slika, zajedno sa zapanjujuće sličnom strukturom polarizacije koja se vidi u mnogo većoj i moćnijoj crnoj rupi M87*, pokazuje da su jaka i uređena magnetna polja kritična za interakciju crnih rupa s plinom i materijom oko njih", dodala je Issaoun.

Crne rupe su izuzetno gusti objekti s toliko jakom gravitacijom da čak ni svjetlost ne može pobjeći, što ih čini izuzetno izazovnim.

"Čini se da je magnetsko polje organizirano u spiralu, slično M87*. Ova geometrija magnetnog polja implicira da crna rupa može pokretati vrlo efikasne mlazove koji pucaju u galaksiju", rekao je drugi istraživač, astronom Centra za astrofiziku Angelo Ricarte.

Nova slika, kao i prethodne slike Sgr A* i crne rupe M87, dobijena je korištenjem globalne mreže opservatorija međunarodne naučne saradnje Event Horizon Telescope (EHT) koje zajednički rade na posmatranju radio izvora povezanih sa crnim rupama.

Horizont događaja crne rupe je tačka bez povratka iza koje sve - zvijezde, planete, plin, prašina i svi oblici elektromagnetnog zračenja - nestaju u zaborav.ž

"Slikanjem polarizirane svjetlosti iz vrućeg užarenog plina u blizini crnih rupa, direktno zaključujemo o strukturi i jačini magnetnih polja koja prožimaju protok plina i materije kojom se crna rupa hrani i izbacuje", rekla je Issaoun.

"U poređenju s prethodnim rezultatima, polarizirana svjetlost nas uči mnogo više o astrofizici, svojstvima plina i mehanizmima koji se odvijaju dok se crna rupa hrani".

Svjetlost je oscilirajući elektromagnetski val koji omogućava da se objekti vide. Svjetlost ponekad oscilira u određenoj orijentaciji, a to se naziva polarizirana svjetlost.

Crna rupa M87 ima masu 6 milijardi puta veću od mase našeg Sunca i nastanjuje centar džinovske eliptične galaksije. Izbacuje snažan mlaz plazme – plina koji je toliko vruć da se neki ili svi njegovi atomi dijele na subatomske čestice elektrone i ione – vidljive na svim valnim dužinama.

Sve je više dokaza za mlaz koji teče iz Sgr A*, rekli su istraživači.

"Jedna stvar zbog koje smo zaista uzbuđeni je predviđanje snažnog mlaznjaka. Kako se naši instrumenti poboljšavaju u narednim godinama, ako postoji, trebali bismo biti u mogućnosti da je izvučemo iz podataka", rekao je Ricarte.

Nalazi su objavljeni u Astrophysical Journal Letters.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG