Linkovi

Prije udaljavanja iz sudnice Mladić tražio da mu se imenuju ruski i srbijanski odvjetnici


Prije udaljavanja iz sudnice Mladić tražio da mu se imenuju ruski i srbijanski odvjetnici
Prije udaljavanja iz sudnice Mladić tražio da mu se imenuju ruski i srbijanski odvjetnici

Kad ga je sudac pitao je li spreman saslušati optužnicu, Mladić mu je odgovorio da može činiti što god ga je volja

Ratko Mladić danas je na svom suđenju kritizirao suce, odbio se očitovati o krivici i na kraju je udaljen iz sudnice u den Haagu. Predsjedavajući sudac Alphons Orie je u dokumente suđenja unio podatak da se optuženi – koji u tom trenutku nije više bio u sudnici - ne osjeća krivim. Ovo je inače bilo drugo Mladićevo pojavljivanje pred sudom nakon uhićenja u svibnju.

Bivši zapovjednik bosanskih Srba je zaprijetio sudu da će bojkotirati postupak jer sudski dužnosnici još nisu odobrili njegov odvjetnički tim. Međutim, ipak se jutros pojavio u sudnici i onda opetovano upadao Orieu u riječ. Kad ga je sudac pitao je li spreman saslušati optužnicu, Mladić mu je odgovorio da može činiti što god ga je volja. Međutim, čim je sudac počeo s čitanjem, Mladić je počeo vikati da je ne želi slušati. Kako je Mladić nastavio sa svojim glasnim protivljenjem, Orie ga je izbacio iz sudnice.

Prije udaljavanja, Mladić je tražio da mu se dodjele ruski i srbijanski odvjetnici, a ne Aleksandar Aleksić kojeg je imenovao Tribunal. Sudac Orie mu je rekao da odvjetnike odobravaju sudski dužnosnici, a ne tročlano sudsko vijeće. Jedan od odvjetnika kojeg traži Mladić, Miloš Šanjić iz Beograda, izjavio je za Associated Press da Mladićevo ponašanje u sudu pokazuje da on nije psihički spreman za suđenje. Dodao je kako on nije vjerojatan kandidat za Mladićeva odvjetnika jer ne govori engleski jezik. Sudac Orie nije odredio datum novog ročišta.

XS
SM
MD
LG