Linkovi

Mladić iznosi žalbu na doživotnu kaznu 17. marta


Bosnian Serb military chief Ratko Mladic during an angry outburst in the Yugoslav War Crimes Tribunal in The Hague, Netherlands, Nov. 22, 2017.
Bosnian Serb military chief Ratko Mladic during an angry outburst in the Yugoslav War Crimes Tribunal in The Hague, Netherlands, Nov. 22, 2017.

Žalbeno vijeće Mehanizma za međunarodne krivične sudove (MMKS) zakazalo je iznošenje žalbe na presudu bivšem komandantu Vojske Republike Srpske (VRS) Ratku Mladiću, prvostepenom presudom osuđenom na doživotni zatvor, za 17. mart 2020. godine.

Vijeće je predvidjelo da će u utorak 17. marta 2020. godine Mladićeva Odbrana iznositi svoju žalbu nakon uvodnog obraćanja predsjedavajuće vijeća sutkinje Prisce Matimba Nyambe.

Haški tribunal je prvostepenom presudom proglasio Mladića krivim za srebrenički genocid, progon Bošnjaka i Hrvata širom BiH, terorisanje stanovništva Sarajeva i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce. Osuđen je na doživotni zatvor.

Mladić je na tu presudu uložio žalbu, ali je to učinilo i Haško tužilaštvo, tražeći da on bude proglašen krivim i za genocid u još šest općina 1992. godine.

Haški tužioci će žalbu iznijeti dan kasnije, 18. marta, kada je ostavljena mogućnost da se Vijeću obrati i sam Mladić. Još uvijek nije određen datum izricanja konačne presude, ali je Carmel Agius, predsjednik Mehanizma za međunarodne tribunale – pravnog nasljednika Haškog tribunala – rekao da će presuda biti izrečena do kraja naredne godine.

Mladićeva konačna presuda trebala bi biti izrečena i ranije, ali Mehanizam je na zahtjev Odbrane izuzeo troje sudija iz žalbenog postupka zbog navodne pristrasnosti, te imenovao nove sudije, kojima je trebalo vrijeme da se upoznaju sa predmetom.

XS
SM
MD
LG