Linkovi

Mladiću treba više od mjesec dana da pročita 'monstruozne riječi optužnice'


Mladiću treba više od mjesec dana da pročita 'monstruozne riječi optužnice'

Tijekom rasprave 69-godišnji osumnjičeni ratni zločinac je rekao da je 'teško bolestan' te je zatražio da se pitanje njegovog zdravlja raspravi privatno

U prvom pojavljivanju pred haaškim Tribunalom danas Ratko Mladić je rekao pred panelom od tri suca da su optužbe protiv njega za genocid, "odvratne", te da je on za vrijeme rata u Bosni i Hercegovini - citiramo - “samo branio svoj narod i svoju zemlju”. Mladić je dodao da mu treba više od mjesec dana kako bi pročitao - citiramo - "monstruozne riječi optužnice". Sucima je poručio da ne želi da mu se pročita jedno slovo ili rečenica optužnice u sudu no predsjedavajući sudac Alphons Orie ignorirao je takav Mladićev zahtjev te je pročitao svih jedanaest točaka optužnice u skraćenom obliku (tekst cijele optužnice na engleskom).

Tijekom rasprave 69-godišnji osumnjičeni ratni zločinac kazao je da je “teško bolestan” te je zatražio da se pitanje njegovog zdravlja raspravi privatno. Sljedeća rasprava u procesu protiv Ratka Mladića zakazana je za 4. srpnja kad će se od njega tražiti da se izjasni o krivnji. Ukoliko to ne učini, sud će umjesto njega ustvrditi da je rekao kako “nije kriv".

XS
SM
MD
LG