Linkovi

Optuženik za genocid Ratko Mladić stigao u Nizozemsku


Policija protiv prosvjednika u Beogradu, koji su demonstrirali protiv Mladićevog izručenja
Policija protiv prosvjednika u Beogradu, koji su demonstrirali protiv Mladićevog izručenja

Avion koji je prevozio Mladića sletio u Roterdam, odakle će optuženik biti prebačen u zatvorsku jedinicu u Den Haagu

Srbija je izručila Ratka Mladića Haškom tribunalu gdje će suočiti sa optužbama za genocid.

Avion koji je prevozio Mladića iz Beograda je večeras sletio u Roterdam. On će sada biti predat Tribunalu za ratne zločine u Hagu.


Srbijanska vlada je odobrila Mladićevo izručenje nakon što su sudije odbile njegovu žalbu. Sud je utvrdio da je šezdeset devetogodišnji Mladić dovoljno dobrog zdravlja da bi išao na sudjenje u Hag, odbacujući navode odbrane da je optuženi previše krhkog zdravlja da bi mogao da putuje, te da nije sposoban za sudski proces .


Srbijanske vlastu su prije izručenja Ratku Mladiću dozvolile da obidje grob kćerke Ane u Beogradu koja je 1994. godien izvršila samoubistvo.

Inače , nekadašnjeg zapovjednika snaga bosanskih Srba u Hagu, tačnije zatvoru Scheveningen, osim predstavnika, Tribunala, zatvorskih vlasti i liječnika koji je provjerio njegovo zdravstveno stanje, dočekala je i ćelija gdje će Mladić brojati doane do prvog pojavljivanja pred sudijama, i izjašnjavanja po optužnici.

Na prvom sučeljenju sa haškim sudijama Ratko Mladić će imati priliku da se izjasni po navodima optužnice. To bi se po pravilima suda, trebalo dogoditi 48 sati nakon njegova dolaska u Hag.Izmijenjena optužnica haških tužitelja , koju je potvrdio Sud prije 4 dana, na teret mu stavlja genocid, zločine protiv čovječnosti, počinjene nad ne Srbima, te kršenje zakona i običaja rata.Dvije tačke haške optužnice Mladića terete za genocid, a ostale za ubojstva, progone, istrebljenje, deportacije, teroriziranje, i nezakonite napade na civile i civilne objekte.


XS
SM
MD
LG