Linkovi

Mladic pred sudijama: Optuzbe su monstruozne


Mladic pred sudijama: Optuzbe su monstruozne
Mladic pred sudijama: Optuzbe su monstruozne

Na prvom pojavljivanju optuzenik za genocid odbio da se izjasni krivim ili nevinim prema optuznicama


Ratka Mladića je u sudnicu dovelo dvoje zatvorskih čuvara, a u pratnji advokata Aleksandra Aleksića, koji je njegov privremeni branilac po službenoj dužnosti.

Na početku saslušanja, od optuženika je zatraženo da se izjasni o jeziku koji razumije, radi simultanog prijevoda. Razumijem maternji jezik, srpski, i makedonski jer sam tamo dugo bio. Druge jezike ne razumijem, kazao je Mladić.

Na zahtjev sudije, Mladić je u zapisnik morao reći svoje ime, prezime, datum i mjesto rodjenja, da bi, zatim, ispravio navode sudije o datumu i mjestu njegovog rođenja.
Sudija je obavijestio Mladića da ima pravo na šutnju, a zatim je govorio o historijatu optužnice protiv zločinca iz Kalinovika. Na pitanje da li je pročitao optužnicu na 37 strana, Mladić je rekao da je to ogromno, i da mu treba najmanje mjesec dana da se to iščita.

Optuženi je odbio pravo da mu danas bude pročitana optužnica, što je zapisano u zapisnik, nakon čega je sudija Ori pročitao samo rezime optužnice. Druga izmijenjena i dopunjena optužnica, koja je juče postala operativna, Mladića u 11 tačaka tereti za genocid, zločin protiv čovječnosti i kršenja zakona i običaja ratovanja u BiH od 1992. do 1995. Uslijedilo je sudijino pitanje da li je optuženik razumio optužnicu:

Gospodine Orie, kazao je optuženik, želio bih dobiti ono što ste mi pročitali, te monstruozne optužbe za dogadjaje za koje nikada ranije nisam ni čuo.

Sudija je obavijestio Mladića da će u roku od 30 dana od prvog izvodjenja na sud biti pozvan da se izjasni da li je ili nije kriv po svakoj od tačaka optužnice. Ukoliko se ni naredni put ne izjasni o krivici, u njegovo ime će biti navedeno da se izjašnjava da nije kriv.

Advokat Mladića zatražio je pauzu kako bi se konsultovao sa svojim klijentom. Nakon kratke pauze Mladić je upoznat o pravilima ispitivanjima i proceduri tokom sudskog procesa.

Mladić je rekao u sudnici da je smrno bolestan, ali je zatražio da o svom zdravstvenom stanju govori na posebno zakazanoj sjednici, iza zatvorenih vrata.

XS
SM
MD
LG