Linkovi

Serge Brammertz: Nije prekasno


Serge Brammertz: Nije prekasno
Serge Brammertz: Nije prekasno

Povodom hapšenja optuženika za ratne zločine Ratka Mladića glavni tužitelj Haškog tribunala Serge Brammertz odazvao se pozivu Glasa Amerike i u telefonskom intervjuu odgvorio na nekoliko pitanja. Prvo od njih odnosilo se na dužinu čekanja da dođe do hapšenja:

Brammertz: Hapšenje se desilo danas. Naravno, to je kasno jer Mladić je bjegunac već godinama, ali ipak nije prekasno. Tribunal još uvijek postoji i još uvijek imamo resurse da se bavimo ovim slučajem. Što se mene osobno tiče, moje su misli sa žrtvama. U posljednjih par godina mnogo sam se sastajao sa predstavnicima organizacija žrtava u bivšoj Jugoslaviji, uključujući i majke Srebrenice. To je za sve njih jako važna vijest. Sve ove godine njihov glavni zahtjev upućen međunarodnoj zajednici je bilo hapšenje Ratka Mladića.

VOA: Tokom nedavnog razgovora o nužnosti privođenja pravdi svih optuženika za ratne zločine rekli ste hapšenja ovise od snažnog pritska međunarodne zajednice na Srbiju da izruči Mladića. Da li se upravo to desilo?

Brammertz: Posljednjih dana, sedmica, mjeseci i godina mnogo smo kritikovali Srbiju i njene operativne agencije i govorili da treba da čine više. Danas nije dan kada ja treba da kritikujem Srbiju. Danas mi prepoznajemo činjenicu da je vrlo važan posao završen i čestitamo srbijanskim operativnim agencijama na odlično obavljenom poslu. Mi sada čekamo da Mladić bude izručen u Hag.

VOA: I šta su u pravnom smislu slijedeći koraci?

Brammertz: Danas poslijepodne Mladić je izašao pred sudiju i Beogradu i sudija treba da donese odluku o transferu u Hag. Mladić nakon toga ima pravo da uloži žalbu na tu odluku. Dakle, to može biti par ili više dana prije nego bude prebačen u Hag. To će zavisiti od srbijanskog pravosuđa i ministra pravde u Beogradu.

VOA: Šta će se desiti kada Mladić bude prebačen u Hag i kada se može očekivati da će izaći pred sud?

Brammertz: Biće inicijalno izlaženje pred sud, što je standardna procedura za bjegunca koji stigne u Hag. Iz ugla Ureda tužitelja mi u ovom slučaju imamo optužnice i slučaj vrlo sličan slučaju i suđenju Karadžiću koje je u toku . Naravno, Mladiću se mora dati vremena da se pripremi za odbranu, on mora da primi sva dosjea i dokumente za to. Uzimajući to sve u obzir, vrlo je teško precizno reći kada će se to dogoditi.

VOA: Šta su tačno optužnice koje su podignute protiv Ratka Mladića?

Brammertz: Optužnice su vrlo slične onima protiv Karadžića - bombardovanje i snajperska vatra na Sarajevo, etničko čišćenje u Bosni i Hercegovini u periodu od 1992. do 1995. godine, i naravno genocid nad Srebreničanima.... To su, rekao bih, najvažnije stavke optužnice protiv Mladića.

VOA: Možemo li u ovom trenutku uopšte govoriti o mogućem vremenskom roku presude i izricanja kazne?

Brammertz: Ne, na to je zaista nemoguće odgovoriti. Sudije će biti ti koji će odlučiti o danu kada će početi suđenje. Prvo treba da se završi proces u Beogradu, onda Mladić treba da stigne u Hag, a potom će predsjednik Tribunala i sudije odlučiti o vremenskom okviru.

XS
SM
MD
LG