Linkovi

Srbija: Uhapšen Ratko Mladić


Srbija: Uhapšen Ratko Mladić
Srbija: Uhapšen Ratko Mladić

"Ovim se Srbija približava kraju saradnje sa Haškim tribunalom, mi ne zaboravljamo da treba da završimo i privođenje pravdi Gorana Hadžića, ali istraga ko je sve pomagao Ratku Mladiću će se nastaviti, rekao je predsjednik Srbije Boris Tadić.

Predsjednik Republike Srbije Boris Tadić saopštio je danas da je dugotraženi optuženik za ratne zločine Ratko Mladić uhapšen i da je sudski proces tokom kojeg treba biti odlučeno o izručenju Mladića Tribunalu UN za ratne zločine u Hagu u toku.

Na vijest koja je u svjetskim medijima objavljena na udarnim mjestima uslijedile su brojne rekacije.

U Francuskoj, gdje se sa svjetskim liderima sastaje na summitu G8, američki predsjednik Barack Obama je u pisanoj izjavi istakao:

"Prije 15 godina, MLadić je naredio sistemsku likvidaciju oko 8 hiljada nenaoružanih mučkaraca i dječaka. Danas je on uhapšen.Odajem priznanje srbijanskom predsjedniku Borisu Tadiću i vladi Srbije zbog njihove odlučnosti i napora poduzetih da se osigura Mladićevo lociranje i da se konačno sučeli s licem pravde. Sada očekujemo što brže izručenje Haškom tribunalu. Ovaj dan je vrlo značajan dan za obitelji brojnih Mladićevih žrtava, za Srbiju, za Bosnu...ali i za međunarodnu pravdu. Iako nikada ne možemo vratiti one ubijene, Mladić će sada morati odgovarati za svoje žrtve, moraće odgovoriti svijetu, moraće izaći pred sud. Od Nirnberga, sve do danas Sjedinjene Države na pravdu u slučaju ratnih zločina, zločina protiv čovječnosti i genocida, gledaju kao na moralni i osnovni elemenat stabilnosti i mira. U Bosni su Sjedinjene Države predovdile međunarodne napore da se okonča etničko čišćenje i uspostavi trajan mir, a danas još jednom potvrđujemo odlučnost da podržimo nastojanja izmirenja na Balkanu i da se osigura spriječavanje budućih zločina. Oni koji počine zločin i genocid neće izbjeći pravdi. Neka oobitelji Mladićevih žrtava pronađu konačno malo utjehe u današenjm hapšenju, i neka Mladićevo hapšenje poboljša odnose među ljudima u tom regionu."


I američki državna tajnica HIllary Clinton je pozdravila hapšenje Mladića, rekavši izmedju ostaloga da je to veliki dan za međunarodnu pravdu. Mladićeve hapšenje "služi kao ukaz svima diljem svijeta, da ako prekšiš zakon, i ubijaš nevine civile, nećeš pobjeći pravdi". Gospođa Clinton je također poslala još jednom najdublju sućut obiteljima žrtava i svim onima koji su patili od Mladićevih zloglasnih činova, posebno u Srebrenici.

A u saopštenju, upućenom Glasu Amerike, bišva američka državna tajnica Madeleine K. Albright je istakla:

„Ratko Mladić zaslužuje da bude suđen i osuđen. Kao vojni zapovjednik naredio je ubistva hiljada ljudi i pokušao uništiti bosanskohercegovačko društvo. Sudski proces Mladiću biće još jedna lekcija o okrutnostima etničkog čišćenja i nadam se predstavljati utjehu onima koji su preživjeli. Mladić je htio biti osvajač i heroj, a umjesto toga živio je kao bjegunac u tami i sada se suočava sa godinama zatočeništva.“

Senator Ben Cardin, inače predsjedavajući američkog Helsinškog odbora, istakao je svom saopštenju „da je izuzetno zadovoljan viješću da su srbijanske vlasti uhapsile Ratka Mladića“ i ocijenio da „je bilo potrebno vrijeme i stalna pristisak da se prevaziđu brojne prepreke njegovom hapšenju.“ Senator Cardin podsjeća predsjednika Srbije Borisa Tadića da je „optuženik za ratne zločine Goran Hadžić još uvijek na slobodi i da mora biti nađen kao još jedan jasan znak da je Miloševićeva era kompletno iza današnje Srbije.“

Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy za vijest koja je stigla iz beograda je rekao da je to „vrlo dobra vijest.“

Generalni sekretar NATO saveza Anders Fogh Rasmussen „snažno pozdravlja hapšenje Ratka Mladića, bivšeg zapovjednika vojnih snaga bosanskih Srba koji je imao ključnu ulogu u jednoj od najmračnijih epizodabalkanske i evropske povijesti.“ U saopštenju gospodina Rasmussena takođe se ističe da je 16 godina nakon podizanja optužnice za genocid i druge ratne zločine Mladićevim hapšenjem otvoren proces izricanja pravde za počinjeno.

Visoka predstavnika EU za spoljnu politiku Catherine Ashton hapšenje generala Mladića ocijenila je kao „vrlo bitan korak za Srbiju i međunarodnu pravdu.“

Predsjedavajući OSCE-a, litvanski ministar vanjskih poslova Andronius Ažubalis istakao je da je „Mladićevo hapšenje bitan korak u nastojanjima da se svih opuženici za ratne zločine izvedu pred lice pravde i da taj čin pokazuje da niko ne može izbječi odgovornost za počinjena nedjela.“

Izvjestilac Evropskog parlamenta za Srbiju i slovenački predstavnik u EP Jelko Kasin naglasio je da je „izutetno važno da je Srbija našla i uhapsila Mladića vlastitim snagama i da takav korak nagovještava novi dinamizam u regionu i da će doprinijeti mnogim budućim pozitivnim političkim perspektivama.“

Mladićevo hapšenje, nakon toliko godina skrivanja, pokazuje da nijedan zločinac nije iznad zakona, ističe se u saopštenju Human Rights Watcha, a Richard Dicker, direktor programa HRW za međunarodnu pravdu izjavio je "da je uhapšen čovjek koji je, samo nekoliko sati prije srebreničkog masakra, pomilovao jednog dječaka, Bošnjaka, dao mu slatkiš i obećao da će njegovi roditelji imati siguran prolaz."

Sudski proces tokom kojeg treba oblučiti o Mladićevom izručenju Hagu mogao bi, shodno srbijanskim zakonima potrajati i do sedam dana. Uhapšenika mora ispititi nadležni sudija, mora mu biti predočena optužba i poštovano pravo žalbe na presudu o izručenju – izjavio je zamjenik srbijanskog tužitelja za ratne zločine.

Predsjednik Republike Srbije Boris Tadić je na vanrednoj konferenciji za štampu, na kojoj je saopštio vijet o Mladićevom hapšenju čestitao službama sigurnosti na obavljenom zadatku, a novinarsko pitanje da li je slučajnost da je hapšenje usljedilo upravo nakon kritike glavnog haškog tužitelja Serge Brammerza, Tadić je odgovorio da su tom akcijom pale u vodu sve kritike na račun sigurnosnih snaga Srbije:

"Nismo pravili kalkulacije, jer smo stvarno vjerovali da ovo radimo zbog naših ljudi, zbog Srbije, i to je kristalno jasno.Ovim se Srbija približava kraju saradnje sa Haškim tribunalom, mi ne zaboravljamo da treba da završimo i privođenje pravdi Gorana Hadžića, ali istraga ko je sve pomagao Ratku Mladiću će se nastaviti. Svi koji su to činili će biti procesuirani, bilo da su radili u državnim strukturama ili ne"

Prema za sada nezvaničnim informacijama, Mladić je uhapšen u selu Lazarevu kod Zrenjanina, a krio se pod imenom Milorad Komadić.

XS
SM
MD
LG