Linkovi

Završeno suđenje Ratku Mladiću: Presuda naredne godine


Ratko Mladić uhapšen u Srbiji u maju 2011. godine
Ratko Mladić uhapšen u Srbiji u maju 2011. godine

Četverogodišnje suđenje Ratku Mladiću za genocid u Srebrenici i druge zločine u Bosni i Hercegovini (BiH) je okončano danas završnim riječima Tužilaštva i Odbrane. Planirano je da se presuda objavi u novembru naredne godine.

U završnom izlaganju Haško tužilaštvo je zatražilo doživotni zatvor za Mladića, nekadašnjeg komandanta Glavnog štaba Vojske Republike Srpke (VRS).

„Vrijeme je došlo da general Mladić da bude odgovoran za zločine protiv svake svoje žrtve i zajednice koju je uništio”, kazao je tužilac Alan Tieger.

Naveo je da bi uvreda za žrtve i pravdu bila ako bi se Mladiću izrekla bilo koja kazna osim doživotnog zatvora.

Sa druge strane, Mladićevi branioci su kazali da presuda treba biti oslobađajuća, jer navode iz optužnice Tužilaštvo nije dokazalo van razumne sumnje.

„Tužioci nisu uspjeli da dokažu krivičnu odgovornost generala Mladića”, rekao je branilac Dragan Ivetić u posljednjem obraćanju prije izricanja presude.

Mladiću se sudi za genocid u Srebrenici, progon nesrpskog stanovništva koji je u šest općina imao karakter genocida, terorisanje građana Sarajeva za vrijeme opsade, te za druge zločine.

Nakon završnog izlaganja koje je trajalo dvije sedmice, sudije se povlače i razmatraju tužilačke i dokaze Odbrane.

Agencija Sense navodi da je Tužilaštvo izvelo 169 svjedoka i u sudski spis uvrstilo preko 7.500 materijalnih dokaza. Odbrana je izvela 208 svjedoka i preko 2.000 materijalnih dokaza.

Suđenje Mladiću je počelo 2012. godine, nakon što se više godina skrivao. Uhapšen je maju 2011. godine u selu Lazarevo nedaleko od Zrenjanina (Srbija).

U proljeće ove godine, Radovan Karadžić, nekadašnji predsjednik Republike Srpske, osuđen je na 40 godina zatvora zbog zločina koji su opisani i u optužnici protiv Mladića.

XS
SM
MD
LG