Linkovi

Mladi u BiH žele seksualno obrazovanje


Ilustrativna fotografija školstva
Ilustrativna fotografija školstva

U Bosni i Hercegovini je provedeno istraživanje o seksualnosti mladih u okviru projekta „Seksualno obrazovanje u Bosni i Hercegovini: Put prema toleranciji”, koji provodi Laboratorija društvenih inovacija Pro Educa uz pomoć USAID-a kroz Program podrške zaštiti ljudskih prava (USAID/INSPIRE).

Projekat prevashodno ima za cilj identifikovanje problema i znanja mladih u BiH o seksualnosti te podizanje svijesti građana BiH u pogledu seksualnosti, rodnog identiteta i seksualnog obrazovanja u školama.

„O seksualnosti se ne govori mnogo, a i kada se govori , govori se pogrešno i malo se o tome zna. Zato je bilo potrebno istraživanje gdje smo pokušali, koliko je moguće, stvoriti jednu cjelovitu sliku o seksualnosti mladi u Bosni i Hercegovini”, kazao je psiholog Srđan Puhalo iz Pro Educa, autor istraživanja.

Uzorak je je imao 1.072 ispitanika i ispitanica iz oba bosanskohercegovačka entiteta i Brčko distrikta i vodilo se računa o jednakoj zastupljenosti muškaraca i žena.

„Ono što je važno naglasiti je to št se čini da smo dobili prilično realne i iskrene odgovore mladih ljudi kroz anonimno ispitivanje, koji su se možda čak i zabavljali odgovarajući na ta pitanja, što je pokazalo da, uz jedan dobar pristup, to nije tabu i nije nešto o čemu oni ne žele da govore”, dodao je Puhalo.

Istraživanje je pokazalo da postoji potreba i da mladi žele da imaju edukaciju o ovoj temi.

„Oni žele da nešto nauče o tome, da su svjesni koliko ne znaju i da ih to ne sprječava da rade neke stvari i uključuju se u rizična ponašanja. Voljeli bi da postoji neki sistemski pristup u njihovom obrazovanju koji bi im dao relvantne i kredibilne činjenice i informacije. Oni se informišu, samo je pitanje kakve su to informacije koje oni dobijaju, koliko su relevantne”, istakao je Puhalo.

A mladi uglavnom informacije dobijaju na internetu i putem društvenih mreža, čak njih 64,5% se izjasnilo da informacije o seksualnosti dobija putem internet portala. Najmanje informacija dobijaju u kući od roditelja i od pedagoga i psihologa. Njih 4,4% informacije koje se tiču seksualnosti dobiaj od vjerskih službenika.

Zanimljivi i važni uvidi istraživanja jesu to da što je majka obrazovanija, to je i veća podrška mladih uvođenju seksualnog obrazovanja u škole, te da što su ispitanici obrazovaniji, to je veći i procenat onih koji smatraju da žena sama treba odlučivati da li će abortirati.

Čak 76,9% ispitanika i ispitanica u istraživanju koji idu u srednje škole potpuno podržava uvođenje seksualnog obrazovanja u škole. U osnovnim školama, 35,3% ispitanika i ispitanica potpuno podržava ovu praksu. Ipak, djevojke više podržavaju tu ideju nego mladići, pokazalo je istraživanje.

Kako navodi istraživanje, maldi u Bosni i Hercegovini su prilično zadovoljni svojim seksualnim životom i prosječna ocjena zadovoljstva iznosi 7.76 na skali od 1 do 10.

Mladi se, što je i za očekivati, uključuju u rizično ponašanje, a istraživanje je pokazalo kako je u posljednijh 12 mjeseci 69,1% imalo neobavezan seks, i to mladići više nego djevojke.

Njih 59,5% je odgovorilo kako su koristili kondom prilikom neobaveznog seksa. Njih 62,9% je koristilo neki oblik kontracepcije prilikom prvog spolnog odnosa. Prema Puhalu, čini se da su mladi prilikom prvog odnosa oprezniji, ali taj oprez poslije opada.

Nešto više od trećine ispitanika i ispitanica je odgovorilo kako uvijek koristi kontracepciju tokom seksualnog odnosa. Kontracepciju ne koristi svaki peti ispitanik.

Kondom je također i najčešći oblik kontracepcije i 93,6% ispitanika koristi ovaj oblik kontracepcije, San 1,4% koristi kontraceptivne pilule, a metod računanja plodnih i neplodnih dana samo 1,2%.

„Seks nije samo bolest, samo nešto loše, seksualno obrazovanje nije samo sprječavanje bolesti u trudnoće, seks je mnogo toga lijepog i mladi trebaju da uživaju, ali i da budu odgovorni u tom uživanju. To je nešto u skladu s njihovim godinama. Možemo mi to zanemarivati, ali oni će to raditi. Oni trebaju imati dobre i tačne informacije o seksualnosti”, zaključio je za kraj Srđan Puhalo.

  • 16x9 Image

    Jelena Kalinić

    Biolog, dopisnik Glasa Amerike za nauku, i dobitnica EurekaAlert (AAAS) Felowship 2020. za naučne novinare. Vodi blog Quantum of Science od 2015.

XS
SM
MD
LG