Linkovi

Mladen Ivanić nije iznio odbranu u Tužilaštvu BiH


Ivanić na obilježavanju 9. januara
Ivanić na obilježavanju 9. januara

Mladen Ivanić, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine (BiH), saslušan je danas u Tužilaštvu BiH u svojstvu osumnjičenog.

Tužilaštvo ga je pozvalo radi krivičnog djela neizvršenje odluke Ustavnog suda BiH. Ivanić je osumnjičen kao pomagač.

Po izlasku iz Tužilaštva, iznio je novinarima svoje viđenje susreta sa postupajućim tužiociem. Naveo je da je pozvan da obrazloži „komentar jedne političke izjave”. Kazao da nije iznosio odbranu zato što smatra da političke izjave ne treba komentarisati.

On je prilikom obilježavanja 9. januara kao dana Republike Srpske (RS) postrojio pripadnike Oružanih snaga na Trgu Krajine u Banja Luci, a koji su mu potom predali raport.

Ustavni sud BiH je odlučio da je obilježavanje 9. januara kao Dana RS neustavno i diskriminirajuće po građane tog entiteta koji nisu srpske nacionalnosti.

Nedavno je objavljeno da status osumnjičene ima i Željka Cvijanović, premijerka RS. Do njenog saslušanja u Tužilaštvu još nije došlo.

Krajem prošlog mjeseca u Tužilaštvu je u svojstvu osumnjičenog boravio i Milorad Dodik, predsjednik RS, a koji je bio jedan od glavnih aktera referenduma sprovedenog u RS u septembru prošle godine uprkos odluci Ustavnog suda BiH.

Većina građana sa pravom glasa je potvrdno odgovorila da podržavaa da se 9. januar obilježava i slavi kao Dan RS.

Službena osoba koja odbije da izvrši odluku Ustavnog suda BiH, spriječava izvršenje ili to onemogućava na drugi način, kaznit će se zatvorom od šest mjeseci do pet godina.

XS
SM
MD
LG