Linkovi

Mlade Afganistanke: boksanjem protiv predrasuda


Mlade Afganistanke: boksanjem protiv predrasuda
Mlade Afganistanke: boksanjem protiv predrasuda

Zvuk udaraca boksačkih rukavica u vreću je zvuk žena koje se bore protiv predrasuda u Afganistanu. Ove djevojke kažu da im boksačke rukavice pružaju osjećaj samopouzdanja koji žele podijeliti s budućim generacijama

Tokom talibanskog represivnog režima devedesetih godina prošlog vijeka, afganistanske žene nisu imale gotovo nikakva prava. Nije im bilo dozvoljeno da rade ili da se obrazuju, još manje da se bave sportom. Sada, više nakon jedne decenije kasnije, jedna skupina mladih žena u Kabulu ne samo da trenira boks, već to radi na istom stadionu u Kabulu na kojem su talibani nekad izvršavali egzekucije.

Te mlade žene pomiču granice svoje prihvaćenosti u afganistanskoj kulturi. Umjesto burki nose boksačke rukavice. Članice su ženskog nacionalnog boksačkog tima Afganistana, kojeg je 2007. godine osnovao Olimpijski odbor. Devetnaestogodišnja Shabnam Rahimi u timu je od samog početka:

"Ovo je vrlo uzbudljiv sport. Obožavam njegovu dinamičnost."

Shabnam Rahimi odrasla je okružena ratom i gotovo stalnim nasiljem. Ovdje trenira kao žena, slobodna da uzvrati udarac:

"Sviđa mi se što se same možemo braniti."

Zvuk udaraca boksačkih rukavica u vreću je zvuk žena koje se bore protiv predrasuda u Afganistanu. Ove djevojke kažu da im boksačke rukavice pružaju osjećaj samopouzdanja koji žele podijeliti s budućim generacijama.

"Želim postati dobra instruktorica i želim trenirati djevojčice. Poticat ću ih da nauče boksati."

Ove žene dolaze ovdje trenirati svakog tjedna. Boks je njihov sport i njihova strast te osoban način borbe protiv godina terora. No, samo unutar ove sportske dvorane, gdje su na sigurnom. Kad izađu iz dvorane, još uvijek su sučeljene s ugnjetavanjem i strahom od talibanske osvete. Trener tima Mohammad Saber Sharifi kaže da svi Afganistanci poduzimaju rizik, nastojeći se udaljiti od rata koji je trajao desetljećima:

"U Afganistanu postoje mnoga neriješena pitanja, poput sigurnosti i ekonomskih problema. Međutim, ovo je veliki korak za nas, ali i za svijet."

Organizatori se nadaju da će ova boksačka ekipa biti spremna za Olimpijske igre u Londonu 2012. godine. No, za ove bokserke, cilj njihove borbe nije samo sudjelovati na prvenstvu, već izgraditi novu viziju za Afganistan.

XS
SM
MD
LG