Linkovi

Naučnici otkrili vodu na Mjesecu, ali se ona ne može piti


5 October 2020. (Foto: AP)

Mjesecu nedostaje tekuća voda koja je zaštitni znak Zemlje, ali naučnici su u ponedjeljak rekli da je na Mjesecu voda raširenija nego što je ranije bilo poznato, s molekulama vode zarobljenim unutar minerala na površini ta da ima i više vode možda skrivene u ledu.

Iako su istraživanja prije 11 godina pokazala kako je voda bila relativno raširena u malim količinama na Mjesecu, tim naučnika sada izvještava o prvom nedvosmislenom otkrivanju molekula vode na površiniMjeseca. Istovremeno, drugi tim izvještava da Mjesec posjeduje oko 40 000 kvadratnih kilometara područja koja bi potencijalno mogla imati skrivene džepove vode u obliku leda.

Voda je dragocjen resurs, a relativno obilna prisutnost vode na Mjesecu mogla bi se pokazati važnom za buduće astronautske i robotske misije koje žele vaditi i koristiti vodu u svrhe kao što su opskrba pićem ili kao sastojak goriva.

Tim koji je vodila Casey Honniball iz NASA-inog centra za svemirske letove Goddard u Marylandu otkrio je molekularnu vodu na površini Mjeseca, zarobljenu unutar minerala.

Jedini način da ova voda preživi na Suncem obasjanim površinama Mjeseca, gdje je otkrivena, bio je da bude ugrađena u strukture minerala. Naučnici su koristili podatke iz zračne opservatorije SOFIA, Boeinga 747SP, modificiranog za nošenje teleskopa.

Mnogi ljudi misle da se radi o vodenom ledu, što nije istina. To su samo molekule vode koje su toliko udaljene jedna od druge da međusobno nisu u kontaktu kako bi stvorile led ili čak tekuću vodu ", rekla je Honniball.

Druga studija, objavljena u časopisu Nature Astronomy, usredotočila se na takozvane hladne zamke na Mjesecu, područja njegove površine koja postoje u stanju vječne tame gdje su temperature ispod -163o C. To je dovoljno hladno da smrznuta voda može ostati stabilna milijardama godina.

Koristeći podatke NASA-ine svemirske letjelice Lunar Reconnaissance Orbiter, naučnici pod vođstvom planetarnog znanstvenika Paula Haynea s univerziteta Colorado Boulder, otkrili su desetke milijardi malih sjena. Većina se nalazi u polarnim regijama.

"Naše istraživanje pokazuje da bi mnoštvo do tada nepoznatih područja Mjeseca moglo sadržavati led", rekao je Hayne. "Naši rezultati sugerišu da bi voda mogla biti mnogo raširenija u mjesečevim polarnim područjima nego što se ranije mislilo, što bi joj olakšalo pristup, vađenje i analizu."

NASA planira povratak astronauta na Mjesec, misiju koja je zamišljena kao trasiranje puta za kasnije putovanje s posadom na Mars. Pristupni izvori u kojima se voda može sakupljati na Mjesecu bili bi korisni za te napore.

„Voda nije ograničena samo na polarno područje. Raširenija je nego što smo mislili da je bio ", rekla je Honniball.

Još jedan misterij koji ostaje neriješen je izvor mjesečeve vode.

"Porijeklo vode na Mjesecu jedno je od glavnih pitanja na koja pokušavamo odgovoriti kroz ovo i druga istraživanja", rekao je Hayne. "Trenutno su glavni kandidati komete, asteroidi ili male međuplanetarne čestice prašine, sunčev vjetar i sam mjesec protjecanjem iz vulkanskih erupcija."

Zemlja je svijet vode, s prostranim slanim oceanima, velikim slatkovodnim jezerima i ledenim kapama koje služe kao rezervoari za vodu.

"Kao naš najbliži planetarni pratilac, razumijevanje porijekla vode na Mjesecu također može rasvijetliti porijeklo Zemljine vode - još uvijek otvoreno pitanje u planetarnoj znanosti", dodao je Hayne.

XS
SM
MD
LG